sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăEXTERN1 Aprilie, ziua păcălelilor! Cele mai faimoase farse din istorie

1 Aprilie, ziua păcălelilor! Cele mai faimoase farse din istorie

1 aprilie – Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. April Fools’ Day sau Poisson d’avril are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582.

În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie.

Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”.

Păcăleli faimoase în istoria omenirii

Copacul în care cresc spaghete

1 Aprilie 1957, BBC transmite o știre despre copacul în care cresc spaghete. Știrea a fost însoțiță de imaginile video ale unor țărani elvețieni care culegeau spaghete din copaci. Un număr extrem de mare de telespectatori s-au lăsat păcăliți.

Spălarea leilor albi

În 1860 locuitorii Londrei au fost invitați să participe la ceremonia anuală de spălare a leilor albi la Turnul Londrei. Până la amiază se făcuse o coadă de peste 1 kilometru.

Patrick Moore
Alinierea planetară scade gravitația

În timpul unui interviu de dimineață la BBC Radio 2, astronomul britanic Patrick Moore a anunțat că la 9:47 AM în acea zi va avea loc un eveniment astronomic o dată în viață.

Pluto ar trece în spatele lui Jupiter, iar această aliniere planetară ar contracara temporar și ar diminua propria gravitație a Pământului.

Moore le-a spus ascultătorilor săi că, dacă ar sări în aer în momentul exact în care a avut loc alinierea, vor experimenta o senzație ciudată de plutire.

Când a sosit ora 9:47, postul a început să primească sute de apeluri telefonice de la ascultători care pretindeau că au simțit senzația.

Taco Bell cupără Clopotul Libertății

În 1996, ziarul New York Times, USA Today, Washington Post si alte 3 publicații au anunțat vânzarea istoricului Clopot Liberty. Cumpărătorul era Taco Bell, unul dintre principalele lanțuri de fast food din America.

Jaful Trezoreriei Statelor Unite

În 1905, Berliner Tageblatt , un ziar din Germania a anunțat că un grup de hoți au săpat un tunel și au jefuit Trezoreria Statelor Unite de unde au furat tot aurul și argintul depozitat acolo. Ziarul a publicat și o schiță detaliată a jafului.

Povestea s-a răspândit repede pentru că ceilalți ziariști nu au mai verificat informația și au transmis-o mai departe.

Big Ben va avea afișaj digital

În 1980 BBC a anunțat pe 1 aprilie că simbolul orașului Londra, legendarul ceas Big Ben va trece la afișaj digital. Mii de englezi furioși au scris Parlamentului scrisori de protest.

Sursa: http://hoaxes.org/aprilfool/

CELE MAI POPULARE