miercuri, mai 22, 2024
AcasăIMPORTANT1 iunie - Ziua Internațională a copilului

1 iunie – Ziua Internațională a copilului

  • Ziua Internațională a Copilului este o sărbătoare dedicată tuturor copiilor lumii. În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Însă în România, Ziua Copilului, este sărbătorită în data de 1 iunie. 

Majoritatea țărilor au ales ziua de 1 iunie, prima zi de vară, pentru a sărbători Ziua Internațională Copilului, cu toate acestea 20 noiembrie fiind o dată populară în țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda.

Aniversarea unei zile dedicate copilului a fost invocată în anul 1925, în cadrul Conferinței Mondială pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva. Decizia introducerii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.

Mai târziu, pornind de la ideea de colaborare internațională și conștientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama la 14 decembrie 1954- Ziua Mondială a Copilului. Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate țările să instituie o Zi Mondială a Copilului și a sugerat guvernelor ca această zi să fie sărbătorită de fiecare țară la o dată pe care o consideră potrivită.

Ziua Internațională a Copilului este o ocazie de a celebra copiii, miracolul nașterii și-al purității, precum și dreptul acestora de a fi protejați. Obiceiurile legate de această zi sunt influențate de mulți factori, începând de la poziția geografică, până la preferințele din cadrul familiei.

În România, cu ocazia acestei zile, sunt oferite copiilor de toate vârstele dulciuri, jucării, baloane colorate, hăinuțe și alte obiecte pe care ei și le doresc. Cel mai însemnat lucru pentru un copil este atenția familiei și timpul petrecut împreună cu aceștia.

CELE MAI POPULARE