sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANT10 mai, Ziua Independenței Naționale a României. Ceremonie militară la Cimitirul Eroilor

10 mai, Ziua Independenței Naționale a României. Ceremonie militară la Cimitirul Eroilor

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare națională prin Legea nr.189/2021. Unul dintre cele mai importante motive care a stat la baza actului normativ a fost reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, perioadă în care ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României.

La 10 mai 1877 domnitorul Carol I promulgă Declarația prin care s-a proclamat Independența de Stat a României de către Senat și Adunarea Deputaților, rezultatul unor eforturi îndelungate de a pune capăt suzeranității otomane. Cu o zi mai devreme, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu ministrul de externe la acea vreme declara că România este o națiune independentă și suverană.

Miercuri, 10 mai, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial – Cimitirul Eroilor din Piatra Neamţ, militarii garnizoanei Piatra Neamţ vor organiza ceremonia militară cu prilejul Zilei Independenţei Naţionale a României.

Programul ceremoniei cuprinde salutul Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski”, intonarea imnului naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea de coroane la Monumentul Eroilor şi se încheie cu defilarea Drapelului de Luptă şi a gărzii de onoare, constituită din militari ai Batalionului 634 Infanterie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

CELE MAI POPULARE