sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANT13 lebede găsite moarte de gripă aviară la Bâtca Doamnei. Măsuri luate...

13 lebede găsite moarte de gripă aviară la Bâtca Doamnei. Măsuri luate de prefectura Neamț

În data de 16.11.2022, IDSA București a confirmat rezultatul pozitiv obținut de LSVSA lași în ceea ce privește identificarea genomului virusului influenței aviare la mai multe cadavre de lebădă de vară (Cvenus olor) la Bisericani, Municipiul Piatra-Neamt, și în zona Doamna Oanțu și Bisericani.

Vasile Adrian Niță, prefectul județului, a dispus în urma ședinței CLCB (Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor) un set de măsuri care se aplică în Neamț astfel încât să se reducă influența aviară înalt patogenă H5N1, după ce au fost cazuri de gripă aviară în Fondul de Vânătoare nr. 7 Bisericani, respectiv la lebedele de pe Lacul Bâtca Doamnei.

Astfel, printre alte măsuri se interzice circulația păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploatațiile nonprofesionale în care sunt ținute în comunele Pângărați, Alexandru cel Bun, Gârcina, Dobreni, Negrești, Girov, Dumbrava Roșie și în municipiul Piatra-Neamț, se interzice organizarea de târguri, piețe, expoziții și orice activități de colectare și dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive din aceleași zone, se interzice pescuitul pe Lacul Bâtca Doamnei și vânătoare păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, cu excepția cazurilor în care vânătoarea a fost autorizată de către autoritatea sanitară veterinară pentru scopuri specifice.

„De duminica trecută și până joi a reapărut fenomenul mortalității în rândul populației de lebede pe Lacul Bâtca Doamnei. Am așteptat rezultatele probelor supuse analizelor în două laboratoare, din Iași și București, și s-a confirmat rezultatul pozitiv în ceea ce privește identificarea genomului virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR, la mai multe cadavre de lebădă de vară, fiind astfel înregistrate cazuri de influență aviară la păsările sălbatice, înalt patogenă, în Fondul de Vânătoare nr. 7 Bisericani. 
Cadavrele de lebădă la care a fost diagnosticată boala au fost recoltate de pe luciul de apă al Lacului Bâtca Doamnei. Ca urmare a acestei situații, am convocat o ședință cu membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor Neamț și am stabilit planul de măsuri de protecție, astfel încât să reducem din fenomen. 
Fac apel atât la autoritățile locale cât și la cetățeni, să fie extrem de prudenți și să respecte măsurile stabilite, încât să se prevină răspândirea bolii și mortalitatea din cauza gripei aviare să nu capete proporții și să se extindă în județ“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

De duminică, 13 noiembrie, și până joi, 17 noiembrie, pe Lacul Bâtca Doamnei s-au găsit 13 lebede moarte.

În anii trecuți, media acestor păsări răpuse de grija aviară a fost de 70-80 de exemplare pe an.

CELE MAI POPULARE