sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăEXTERN23 august – Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului

23 august – Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului

  • Ziua de 23 august, ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, prin Declarația din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului.

Înţelegerea conţinea un protocol care includea România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia şi Finlanda în sferele de influenţă ale celor două state semnatare. Cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, documentul a avut şi un protocolul adiţional secret (nepublicat). Pe lângă împărţirea ţărilor între ele, cele două regimuri totalitare au terorizat cetăţenii zonelor cucerite deportându-i în lagăre de concentrare, în gulag-uri, pentru muncă forţată sau exterminându-i în crematorii.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului (European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism), cunoscută drept Ziua Panglicii Negre (Black Ribbon Day) în unele ţări, este o zi internaţională de comemorare pentru victimele regimurilor totalitare, în special stalinismul, comunismul, nazismul şi fascismul.

23 august este recunoscută oficial şi de Canada şi Statele Unite ale Americii, unde este cunoscută drept Black Ribbon Day.

În 2011, a fost adoptată Declaraţia de la Varşovia, prin care statele semnatare s-au angajat să amintească mereu despre consecinţele devastatoare ale regimurilor totalitare, marcându-se cu acest prilej pentru prima dată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului.

În 2013, Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (European Network Remembrance and Solidarity – ENRS) s-a implicat în manifestările comemorative ale zilei şi a lansat o insignă specială pentru a păstra memoria victimelor deportărilor în masă şi a exterminărilor.

CELE MAI POPULARE