vineri, iulie 26, 2024
AcasăIMPORTANT28 Februarie – Ziua Protecției Civile în România

28 Februarie – Ziua Protecției Civile în România

În fiecare an, în data de 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, prilej de rememorare a momentului istoric care a consacrat înființarea primelor structuri de protecție civilă, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933.

În România, conceptul de protecție civilă a evoluat de la „apărare pasivă” în 1933, la „apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi „apărare civilă” în 1978 și „protecție civilă” în 1996.

Dacă la începuturile existenței sale, scopul Protecției Civile a fost cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervențiilor a devenit mult mai largă și mai complexă, răspunzând nevoii de siguranță a cetățenilor în contextul transformărilor survenite în cadrul societății.

Procesul de structurare și modernizare a protecției civile a continuat, fiind statuat prin Legea nr.481/2004 privind protecția civilă, iar începând cu luna decembrie a anului 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Corpul Pompierilor Militari, a luat ființă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar la nivelul județului Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Petrodava”.

Tot în această perioadă sărbătorim și Ziua Internațională a Protecției Civile, pe data de 1 Martie, zi declarată astfel în anul 1972, printr-o rezoluția O.N.U..

Activitatea pe linia protecției civile desfășurată de ISU Neamț constă în activități preventive la nivelul organelor administrației locale, materializate prin: controale (la unități administrativ-teritoriale, instituții/operatori economici clasificați din punct de vedere al protecției civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundații, servicii voluntare/private pentru situații de urgență, operatori economici care desfășoară activități în care sunt implicate substanțe periculoase), verificări la sisteme de avertizare și alarmare a populației, spații de adăpostire, spații de evacuare a populației în situații de urgență, localități aflate în zone cu risc de inundații sau de alunecări de teren, precum și prin activități de planificare la urgență și alte acțiuni specifice (intervenții pirotehnice, exerciții de avertizare, alarmare și evacuare a populației, avizarea rutelor de transport al deșeurilor periculoase etc.).

O altă componentă importantă, cu caracter preventiv, a activității pe linie de protecție civilă desfășurate de ISU Neamț o constituie pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situațiilor de urgență, precum și a populației, salariaților, preșcolarilor, elevilor și studenților pentru cunoașterea tipurilor de risc la care pot fi expuși și măsurilor pe care trebuie să le aplice la producerea unor situații de urgență generate de diferite tipuri de risc.

Salvatorii nemțeni au participat, de-a lungul timpului, cu profesionalism și devotament, la numeroase misiuni de salvare în zone de risc pentru combaterea efectelor inundațiilor, a fenomenelor meteorologice periculoase, a alunecărilor de teren sau pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare

CELE MAI POPULARE