miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANT29 februarie, ziua care apare doar o dată la patru ani

29 februarie, ziua care apare doar o dată la patru ani

Pe 29 februarie, ziua care apare o dată la patru ani în calendarul gregorian, lumea sărbătorește o ocazie rară și specială.

Cunoscută și sub numele de „ziua bisectului”, această dată unică este adesea subiect de interes și curiozitate, aducând în prim plan personalități notabile, evenimente istorice și tradiții interesante.

Anii bisecți, cum ar fi anul în care apare 29 februarie, sunt introduși în calendar pentru a ajusta discrepanțele dintre calendarul calendaristic și anul solar.

Aceste discrepanțe se datorează faptului că un an calendaristic este aproximativ cu 365,25 de zile, în timp ce anul solar, care este timpul necesar pentru Pământ să completeze o orbită în jurul Soarelui, este de aproximativ 365,2425 de zile.

Prin urmare, anii bisecți sunt adăugați pentru a menține calendarul în pas cu anotimpurile.

Pentru mulți, 29 februarie este o zi în care sărbătoresc aniversarea, deși pentru cei născuți în această zi, aniversarea are loc doar o dată la patru ani.

Statistic, sansele ca o persoana sa se nasca pe 29 februarie sunt de una la 1.461. In lume sunt circa 4,1 milioane de oameni nascuti in 29 februarie, cu putin peste 0,05% din numarul total.

Istoria a înregistrat evenimente memorabile pe 29 februarie

 • în 1468 s-a născut Papa Paul al III-lea
 • în 1792 s-a născut pianistul şi compozitorul italian Gioacchino Rossini
 • în 1920 s-a născut actorul şi dansatorul american James Mitchell
 • în 1936 s-a născut scriitorul Marin Sorescu
 • în 1940 Hattie MCDaniel a devenit prima actriţă de culoare care a primit un Oscar pentru rolul din “Pe aripile vântului”
 • tot în anul 1940 se năştea Sanctitatea Sa Bartholomeu I, devenit al 270-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului
 • în 1960, cu 15 minute înainte de miezul nopţii, oraşul marocan Agadir a fost distrus în totalitate de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter. Seismul a durat aproximativ 15 secunde iar în urma acestuia au murit 15 mii de oameni. Tot atunci a a fost distrusă, în totalitate, şi cetatea antică Kasbah
 • în 1976 s-a născut rapperul american Ja Rule
 • în 1988 arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu este arestat împreună cu un grup de circa 100 de clerici, în timpul demonstraţiei anti-apartheid de cinci zile de la Cape Town
 • în 2004 Jean-Bertrand Aristide este îndepărtat prin lovitură de stat din funcţia de preşedinte al Republicii Haiti
 • în 2008 americanca Michelle Birnbaum, în vârstă, pe atunci, de 28 de ani şi născută tot pe 29 februarie, a născut o fetiţă, pe nume Rose. În 2016 cele două îşi vor sărbători, simultan, împlinirea a 36 respectiv 8 ani de viaţă, pe 29 februarie !
 • în 2012, Tokyo Skytree devenea a doua cea mai înaltă clădire din lume, măsurând nu mai puţin de 634 metri înălţime.

Tradiții și obiceiuri

O veche tradiție spune că, pe 29 februarie, tinerele pot să-și ceară iubiții în căsătorie, ele fiind îndreptățite să facă primul pas, iar dacă bărbatul refuză propunerea trebuie să îi ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși. Motivul acestui gest mai puțin obișnuit este că astfel, ea le va purta tot anul pentru a ascunde rușinea provocată de lipsa unui inel de pe deget, câte o pereche pentru fiecare lună a anului.

În zilele noastre această tradiție nu mai este respectată, tinerii preferând ca atunci fac cererea în căsătorie, acest lucru să se întâmple într-un mod cât mai spectaculos.

Bătrânii de la sate împărtăşesc celor mai tineri o veche legendă care spune că, din patru în patru ani, în an bisect, este interzis culesul ciupercilor, fiindcă în această perioadă toate devin otrăvitoare.

În faţa tuturor acestor primejdii care ne pot pândi în anii bisecţi, din bătrâni s-a moştenit şi un posibil leac, anume purtarea bijuteriilor din argint, acest metal fiind cel care se pare că întăreşte aura energetică, şi îi poate feri pe oameni de necazuri.

CELE MAI POPULARE