miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANT31 de ani de existență a Rugby Club VENUS RIFIL

31 de ani de existență a Rugby Club VENUS RIFIL

15 noiembrie 1991, este data la care a luat ființă singurul club de rugby din județul Neamț.

În 31 de ani, Rugby Club Venus RIFIL a devenit unul dintre cele mai respectate cluburi la nivel național. Cu un palmares impresionat, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc, iar profesorul Eusebiu Popa este cel care, în mai 1996, a înființat prima echipă feminină de rugby din România, iar în august 1996 s-a afiliat Federației Române de Rugby.

Mai întâi, la club au jucat generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete. Primii doi ani şi jumătate s-a activat pe lângă Fundaţia pentru Tineret. La Cercul Militar sau Casa Armatei se organizau şedinţele teoretice.

Primul antrenament a fost pe platoul de la Cercul Gospodinelor din Piatra Neamț, după care în Ștrand. Antrenamentele s-au desfăşurat şi pe terenul de la Regiment.

 În aprilie 1992, a fost înregistrată prima participare la o competiție, este vorba despre  ”Memorialul «Bebe Boboc»”. În echipă erau copii de la școlile generale nr. 3, 4 şi 12 din Piatra Neamț.

Profesorul Eusebiu Popa:

Acest sport minunat este caracterizat prin pasiune, respect, solidaritate, disciplină, integritate, mai nou, atitudine și imagine. Când mă uit în urmă, eu găsesc micile diamante și îi las pe alții să le șlefuiască, să facă înaltă performanță cu ele. 

Acum, chiar dacă am probleme de sănătate, încerc că fiu alături de matezelenegre și încerc să mai găsesc viitoare <<GHINDE>> (reprezentantele echipei naționale de rugby feminin a României). Părinții ar rebui să își lase copiii să facă sport. Nu contează că este fotbal, rugby, handbal, volei, înot sau karate. 

Ca rugby-ul să revină la acel nivel din urmă cu ani de zile, trebuie multe investiții în sport, în rugby. Ne uităm în urmă, câte echipe erau în campionatele naționale sau de juniori - U16, U18 sau U20… Sunt multe de povestit, poate toate aceste idei le voi aduna într-o carte. Rugby înseamna 1% pasiune și 99% este muncă. Pentru viitoarele <<Ghinde>> , sfatul meu este că trebuie foarte multă muncă! 

Eu mulțumesc partenerului nostru, RIFIL, dar și celorlalți sponsori, care au fost, sunt și am încredere că vor fi alături de noi. Este vorba despre Dinamic92, Temad România, TCE 3Brazi, Vitamin Aqua, Acerbis Sport, Conpastru, Servascom, Promotop Iași, Farmacia Yucca, dar nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc domnului primar Barna, care de 5 ani ne găzduiește pe terenul de sport din Bodești, deoarece antrenamentele se desfășoară pe terenul de aici. Am încercat și la Pipirig, dar pe sintetic nu se pot face antrenamente ca lumea!”

În mai 1996, s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminin din ţară, iar primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionul ITA.

Astăzi, #matzelenegre, un adevărat brand românesc, se antrenează pe terenul de la Bodești. Pepiniera de la Neamț este menținută numai cu ajutorul unor parteneri și sponsori. Până acum, clubul nu a benefiat de finanțare din partea autorităților locale și județene. Trebuie menționat faptul că, părinții nu plătesc taxe pentru deplasări, echipament, cantonament sau alte cheltuieli de funcționare ale Rugby Club Venus Rifil. 

Astăzi, Venus Club se poate lăuda cu reprezentante în echipa națională a României, dar și cu jucatoare la echipele din prima ligă: Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Diana Mândrilaș și Irina Hîrjete, care este și primul comisar român în sistemul european de rugby.

CELE MAI POPULARE