- S-au împlinit patru ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale.
- În apropierea Crăciunului, mozaicul monumental al Nașterii Domnului este vizibil integral în premieră, după îndepărtarea schelelor.
Această impresionantă icoană are suprafața de 178 de metri pătrați. Lucrarea a avansat încet, din cauza dificultăților tehnice impuse de suprafața curbată a peretelui și de structura lui fragmentată de cinci ferestre.
Scena, realizată în mozaic din sticlă de Murano și piatră naturală, urmează tipicul picturii bizantine: Maica Domnului este în centru, culcată pe patul lăuziei, alături de Pruncul Hristos, care stă în iesle înfășat și încălzit de suflarea boului și asinului.
Împrejur se desfășoară alte episoade din istoria Nașterii lui Iisus: Vestirea păstorilor, Venirea magilor, Scăldătoarea Pruncului și Ispitirea lui Iosif.
Simboluri din icoana Nașterii:
- Steaua cu trei raze – Sfânta treime;
- Magii și păstorii – neamul omenesc;
- Grota – pustiul pământului, evocat în Stihira de Crăciun, și mormântul săpat în stâncă, în care a fost îngropat Hristos după Răstignire;
- Ieslea din piatră – asemenea unui sarcofag, simbolizează piatra Sfântului Mormânt al Domnului;
- Scutecele Pruncului – giulgiul în care avea să fie înfășurat Iisus după Răstignire.
Lucrările de pictură continuă în prezent sub Icoana Nașterii Domnului, unde vor fi șapte icoane care ilustrează cronologic scene din viața Mântuitorului, precum: Întâlnirea Sfintei Fecioare Maria cu Sfânta Elisabeta, Recensământul lui Quirinius, Întâmpinarea Magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea pruncilor și Întâmpinarea Domnului.
Arcul Triumfal
Arcul Triumfal din fața altarului, situat într-o zonă foarte vizibilă a Catedralei și întins pe o suprafață mare, de aproximativ 1.500 de metri pătrați, va fi terminat în luna decembrie.
„Suprafața prezenta anumite diferențe de nivel pe care am reușit să le preluăm prin realizarea unor muchii curbate, în așa fel încât mozaicul să se muleze pe toată suprafața și să curgă în mod coerent. Se creează un joc de lumini și umbre care sperăm că va avea un efect foarte frumos în momentul când schelele vor fi date jos”, a explicat pentru Trinitas TV Daniel Codrescu, coordonatorul picturii în mozaic a Catedralei Naționale.
Arcul continuă în zona pereților cu icoane monumentale, de aproape șase metri înălțime, ale sfinților ierarhi și apostoli – printre care și Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României și al Catedralei Naționale.
În 2023: Mozaicul turlei principale
Anul viitor se va lucra la mozaicul turlei mari. Un an de zile va dura împodobirea acestei suprafețe de aproximativ 2.830 metri pătrați. Printre scenele iconografice planificate pentru această zonă se numără:
- Icoana Mântuitorului Isus Hristos Pantocrator;
- registrele puterilor cerești: Tronuri, Heruvimi, Serafimi, Domnii, Stăpânii, Puteri, Începătorii, Arhangheli și Îngeri;
- registrului Sfinților Proroci;
- registrul Sfinților Apostolilor;
- Liturghia Îngerească;
- registrul Sfinților Cuvioși, Ierarhi și Apostoli.
Tot pentru anul viitor este prevăzută demararea execuției vitraliilor pentru ferestrele din Sfântul Altar și din turla mare.
Sursa: Basilica.ro