duminică, februarie 25, 2024
AcasăIMPORTANT8 Martie, ziua Internațională a femeii

8 Martie, ziua Internațională a femeii

Ziua Internațională a Femeii, cunoscută ca Ziua Femeii, este sărbătorită anual pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în lume.

Ziua femeilor a fost celebrată pentru prima dată la New York pe 28 februarie 1909. Această zi specială comemora greva unui sindicat al femeilor, care, avusese loc în 1908.

În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.

Anul 1975 a fost declarat Anul Internațional al Femeii de către ONU și tot de atunci, 8 Martie a inceput sa fie recunoscuta mondial.

Conform tradiției, pe 8 martie, iubitele, mamele, soțiile și colegele primesc de la bărbați flori și diferite cadouri.

În unele țări, printre care și România, această sărbătoare echivalează și cu Ziua Mamei, când copiii le oferă mămicilor cadouri.

8 Martie în România și în lume

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătoreste Ziua Femeii, însă pânâ în decembrie 1989 se vorbea despre Ziua Mamei. După Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii.

În România se păstrează obiceiurile de dinainte căderii comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor. De asemenea, și în prezent, se trimit atenții de 8 Martie femeilor.

În Portugalia femeile sărbătoresc ziua de 8 Martie în oraş.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor, soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. 

De asemenea, important de reținut este că tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.

La mulți ani tuturor femeilor din viața noastră!

CELE MAI POPULARE