joi, iulie 25, 2024
AcasăIMPORTANTA treia seară a Vacanțelor Muzicale din Piatra-Neamț: Concert Extraordinar cu Taraful...

A treia seară a Vacanțelor Muzicale din Piatra-Neamț: Concert Extraordinar cu Taraful „Iancu Jianu” la Curtea Domnească (9 iulie, ora 21:00)

Marți, 9 iulie 2024, în a treia seară a Vacanțelor Muzicale la Piatra-Neamț, iubitorii muzicii tradiționale sunt invitați la un concert extraordinar susținut de Taraf „Iancu Jianu” pe Platoul Curții Domnești, începând cu ora 21:00.

Protagoniștii serii vor fi Constantin Gaciu, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, și fiul său, Cosmin Gaciu, care continuă tradiția muzicală a familiei.

Taraful „Iancu Jianu”, renumit pentru interpretările sale de muzică populară autentică, va oferi un spectacol de neuitat, aducând în fața publicului muzicieni de excepție precum Gheorghe Barbu (țambal), Mitică Drăgulin (orgă) și Florin Andronache (vioară).

CONCERT EXTRAORDINAR TARAFUL „IANCU JIANU”

CONSTANTIN GACIU, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, s-a născut în comuna Coteana, județul Olt. A urmat studiile Școli Populare de Artă din Slatina, iar apoi a studiat Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. A luat lecții de cobză de la unchiul său, regretatul Dan Voinicu, un mare rapsod al Oltului. Acesta duce mai departe muzica populară autentică și muzica lăutărească.

A fost premiat la numeroase concursuri de muzică populară autentică precum: „Maria Tănase”, „Maria Lătărețu”, „Strugurele de Aur”, Mamaia, fiind apreciat de realizatori și critici ai genului precum: Marioara Murărescu, Elise Stan, Gheorghe Oprea, Emilia Comișel.

COSMIN GACIU, fiul lui Constantin Gaciu, s-a născut la Slatina, județul Olt. Calcă pe urmele părintelui său, ducând mai departe muzica acestui instrument vechi, cobza, precum și muzica din vremuri de mult apuse.

A urmat studiile Școlii Populare de Artă din Craiova, apoi a absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, în prezent fiind student al Universității din Pitești, Facultatea de Muzică.

La rândul său, a fost premiat la numeroase concursuri de folclor, precum: „Maria Tănase”, „De dor de primăvară”, „De Ispas, la Năsăud”.

TARAFUL „IANCU JIANU”

Colaborarea dintre muzicienii Constantin Gaciu și Cosmin Gaciu și Taraful „Iancu Jianu” a luat naștere în urmă cu șase ani. Acest taraf provine din comuna Iancu Jianu, această localitate fiind o vatră de folclor nemuritoare. Formula actuală este a opta generație de lăutari ai zonei, componenții ei, de-a lungul deceniilor, remarcându-se în numeroase emisiuni de folclor realizate de regretata Marioara Murărescu, „Tezaur Folcloric”, precum și în numeroasele festivaluri din țară, dintre care amintim „Cerbul de Aur” și „Ion Drăgoi”.

Componența actuală a tarafului: Gheorghe Barbu (țambal), Mitică Drăgulin (orgă), Florin Andronache (vioară).

CELE MAI POPULARE