joi, iulie 25, 2024
AcasăIMPORTANTAplicația eDAC va fi folosită de polițiști pentru verificarea documentelor de identitate...

Aplicația eDAC va fi folosită de polițiști pentru verificarea documentelor de identitate (video)

În contextul aderării României la spațiul Schengen, începând cu data de 31 martie 2024, a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Poliției de Frontieră, împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicație care va funcționa un terminal mobil (telefon sau tabletă) care se numește eDAC și cu care polițiștii și jandarmii pot verifica documentele unei persoane

Aplicația eDAC va fi folosită de structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru stabilirea identității persoanei și verificarea eventualelor mențiuni, cu privire la aceasta.

Noua aplicație va fi folosită de pe dispozitive mobile sau tablete, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituție sau la ghișeele destinate publicului.

Aplicația permite realizarea interogării în două moduri:

• Scanarea automată a documentelor de identitate (carte de identitate, pașaport)
• Introducerea manuală a datelor de identitate

În situația în care persoana legitimată conduce un vehicul, pentru verificarea acestuia se va introduce manual datele solicitate de aplicație.

Utilizând aceste dispozitive mobile, aplicația va compara datele prezentate cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații relevante din punct de vedere al acțiunilor poliției, necesare îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Totodată, polițiștii vor putea accesa în aplicație și fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.

În cazul în care sunt constatate anumite probleme, persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție pentru verificări suplimentare și aplicarea prevederilor legale incidente.

Aceste verificări se realizau și până în prezent, prin folosirea altor mijloace tehnice (stații TETRA).

Câte astfel de dispozitive sunt la nivel național

Toate echipajele care sunt în teren au un dispozitiv electronic de scanare citire și verificare.

Aceste dispozitive sunt în dotarea forțelor de ordine, nu numai în aeroporturi și în porturi maritime ci și la polițiștii din toate județele țării.

În acest moment sunt 12.500 de astfel de dispozitive, tablete și telefoane, dar până la sfârșitul lunii aprilie vor fi peste 16.000 de dispozitive.

Poliția Rutieră și Poliția de Ordine Publică și în mediul rural și proximitate, cei de la acces persoane, Jandarmeria de la obiective sau la manifestări publice, vor acționa cu astfel de dispozitive.

CELE MAI POPULARE