sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăDIGITALAplicația Ghișeul.ro poate fi accesată direct de pe telefonul mobil

Aplicația Ghișeul.ro poate fi accesată direct de pe telefonul mobil

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat aplicația mobilă Ghișeul.ro.

Românii au la dispoziție pentru plata taxelor și impozitelor aplicația mobilă Ghișeul.ro, disponibilă în App Store (Apple) și Google Play Store.

Aplicația mobilă este rezultatul unui parteneriat încheiat de ADR și Mastercard, fiind dezvoltată de Tremend, subcontractor al Mastercard, cu sprijinul echipei ADR, APERO și IndecoSoft. Din punct de vedere al securității, aplicația a fost testată de partenerii instituționali cu atribuții în acest sens, respectiv SRI, prin Cyberint.

Până acum, 1,5 milioane de români au ales să-și ușureze procesul de plată online către instituțiile statului, iar de astăzi, cu doar câteva click-uri pe telefonul mobil, se vor putea plăti taxe, servicii publice, utilități, sau amenzi cu zero comision la orice plată.

Începând cu anul 2022, au fost adăugați aproape 350 de mii de utilizatori, iar de la 1 ianuarie 2023 au fost înregistrate peste 65.000 de conturi noi, media fiind de 3000 de conturi create în fiecare zi.

Menționăm faptul că în prezent există 1300 de instituții interconectate, de la nivel central și local, care furnizează aproximativ 400 de servicii publice în platformă. În ceea ce privește zona rurală, cu o rată de înrolare de 30%.

Numărul total de tranzacții realizat prin intermediul platformei este de 9 milioane de plăți, în 2022 fiind procesate peste 3,7 milioane de tranzacții. În anul 2023, platforma Ghișeul.ro nu mai este folosită doar pentru impozitele anuale, 30% dintre utilizatori apelând și la alte servicii, interacționând mai mult cu platforma.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării:

„Suntem convinși că prin punerea la dispoziția românilor a aplicației ghișeul.ro, toate aceste cifre se vor îmbunătăți semnificativ, iar creșterea numărului de utilizatori va fi și mai mare în perioada următoare. Aplicația Ghișeul.ro este rezultatul unui efort de mai bine de un an, fiind efectuate peste 650 de teste de utilizatori sau de securitate cibernetică.”

Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR:

„Astăzi venim cu o facilitate cerută de cetățeni, de a avea o aplicație mobilă ca urmare a evoluțiilor tehnologice, respectiv ca o necesitate. Digitalizarea poate simplifica viața românilor și poate aduce încredere în relația cu instituțiile publice. Vom aduce Ghișeul.ro mai aproape de cetățean, fapt care va face ca serviciile publice să fie și mai accesibile.”

Link-urile către aplicații sunt:

IOS: https://apps.apple.com/us/app/ghiseul-ro/id6444286475

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.ghiseul.mobile

CELE MAI POPULARE