sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăIMPORTANT"Arta cămășii cu altiță" a fost înscrisă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului...

„Arta cămășii cu altiță” a fost înscrisă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a aprobat joi, 1 decembrie 2022, înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a elementelor „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” și „Tradițiile de creștere a cailor lipițani”.

Reuniunea Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care se desfăşoară la Rabat, în Regatul Maroc, în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie, a analizat o serie de nominalizări ale elementelor de patrimoniu cultural imaterial propuse de mai multe state membre UNESCO, inclusiv România, pentru înscrierea pe Lista Reprezentativă.

Astfel, ca urmare a eforturilor comune ale României și Republicii Moldova, reprezentanții celor 24 de state membre ale Comitetului Interguvernamental au decis, prin consens, ca „Arta cămășii cu altiță”, dosar elaborat în comun de Ministerele Culturii din cele două țări, să se numere printre elementele de patrimoniu acceptate în acest an pentru includerea în Lista reprezentativă.

Cele două state au convins membrii comitetului asupra valorii universale a „Artei cămășii cu altiță” și a rolului pe care acest reper identitar îl are în îmbogățirea tezaurului cultural mondial și a creativității umane.

Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale:

 „Acest succes se datorează atât contribuțiilor substanțiale ale experților din cele două țări, cât și demersurilor diplomatice realizate în comun de România și Republica Moldova. A fost o demonstrație de cooperare și dialog interinstituțional eficient

Înscrierea în Lista Reprezentativă este un moment de referință pentru mai buna conștientizare la nivel global a valorii acestei tradiții și a originii sale, precum și pentru asigurarea, într-o perspectivă durabilă, a promovării și protecției tehnicilor specifice utilizate de comunitățile de creație.

Dosarul multinațional „Tradițiile de creștere a cailor lipițani”, la care România este parte alături de Slovenia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, Slovacia și Ungaria, a fost de asemenea selectat pentru înscrierea în Lista Reprezentativă.

În România, tradiţia creșterii cailor lipiţani își are originea în secolul al XVIII-lea, fiind strîns legată de hergheliile Imperiului Habsburgic.

Prima atestare documentară pe teritoriul României de astăzi datează din 1874, când a fost mutată herghelia imperială de la Mezőhegyes (Ungaria) la Sâmbăta de Jos (Brașov). În 1920, se înfiinţează Herghelia de Stat Sâmbăta de Jos, care ajunsese, în anii ’80 ai secolului trecut, cea mai mare unitate de creştere a calului lipiţan din lume.

Astăzi, la Herghelia Sâmbăta de Jos sunt crescute șapte dintre cele opt linii ale rasei, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai importante la nivel mondial. De asemenea, cai lipițani sunt crescuți în România și în cadrul Hergheliei Beclean (Bistrița Năsăud).

CELE MAI POPULARE