sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANTBrazi de Crăciun direct din pepinierele Romsilva

Brazi de Crăciun direct din pepinierele Romsilva

  • În acest an, Romsilva, prin intermediul ocoalelor silvice de stat, scoate la vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun, la preţuri care pornesc de la 15 lei.
  • Cei mai mulți pomi sunt brazi, 22.295, în timp ce restul de 8.299 sunt molizi sau din alte specii de ră­şinoase.

Orice persoană care doreşte un brad poate să meargă direct la pepinierele sau la ocoalele regiei Romsilva, care valorifică de regulă pomii direct la locul de recoltare.

Bodgan Boghian, Romsilva:

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea între 0,7-1 m, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare”

Tot mai mulţi români preferă brazi în ghivece sau cu rădăcini protejate cu baloţi, care pot fi transplantați ulterior în curți. Din experienţa anilor trecuţi, cererea pentru brazii în ghivece, care costă între 100 şi 250 de lei, este în jur de 10.000. 

Cum trebuie păstrat un brad în ghiveci pe perioada sărbătorilor, astfel încât să poată fi replantat ulterior în grădină

Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât cea specifică sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn. Datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate.

După perioada sărbătorilor se scoate timp de câteva zile într-un spaţiu neîncălzit, dar protejat, închis parţial sau total, cu lumină neapărat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta.

Sfaturi pentru cei care cumpără brazi tăiaţi din piaţă.

Acele bradului trebuie pipăite cu degetele, iar dacă e tăiat demult, ele cad imediat.

Acesta este principalul element, dar mai trebuie şi să mirosiţi acele. Dacă sunt proaspete, ele emană acel ulei volatil care este esenţa plăcerii de a avea un brad.

Potrivit Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor de stat, 21.814 bucăţi, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele regiei, iar 8.780 se extrag din regenerările naturale în care există o densitate excesivă.

CELE MAI POPULARE