La ora 11:42, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din comuna Tașca.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, SVSU Tașca și SAJ Bicaz.
Incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, atât la interiorul cât și la acoperișul unei case.
Până la sosirea forțelor de intervenție, proprietarul locuinței, un bărbat de 63 de ani, s-a autoevacuat din casa cuprinsă de flăcări. Acesta a suferit un atac de panică și intoxicații cu fum, fiind preluat de echipajul SAJ și transportat la CPU Bicaz.
Forțele de intervenție au acționat pentru lichidarea incendiului. A ars construcția din lemn cu suprafața de aproximativ 90 mp și bunurile materiale din interiorul acesteia.
Coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
ATENȚIE LA COȘUL DE FUM!
Respectarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor pot evita producerea unor situații în care este pusă în pericol viața și bunurile materiale
- coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate.
- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
- coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor.
- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.