miercuri, mai 22, 2024
AcasăIMPORTANTCazuri de infecție cu Acinetobacter la secția ATI a Spitalului Județean de...

Cazuri de infecție cu Acinetobacter la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț

Direcția de Sănătate Publică Neamț a fost informată în luna octombrie 2022, despre existența mai multor cazuri de infecții asociate asistenței medicale cu Acinetobacter, la nivelul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

O echipa formată din medici epidemiologi și de laborator din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț și din cadrul Centrului Regional de Sănătate Publică Iași s-a deplasat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru investigații epidemiologice și microbiologice.

Inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au efectuat, în paralel, o acțiune de control și pentru neconformitățile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 34.000 lei.

Au fost dispuse măsuri privind implementarea la nivelul unității sanitare a tuturor prevederilor Ordinului M.S. nr. 1761/2021, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor Ordinului M.S. nr. 1101/2016, cu modificările și completările ulterioare, elaborarea/revizuirea unor proceduri și protocoale de lucru, reinstruirea periodică a personalului.

Inspectorii sanitari vor efectua recontroale pentru verificarea remedierii neconformităților constatate.

Ce este Acinetobacter și unde se găsește

Acinetobacter este un gen de bacterii patogene oportuniste, aerobe de tip cocobacili Gram-negativi, aparţinând clasei Gammaproteobacteria. Nu prezintă mobilitate şi sunt oxidazo-negative. Au fost identificaţi ca agenţi patogeni ai unor infecţii intraspitaliceşti survenite la pacienţi internaţi pe perioade lungi.

Cel mai frecvent detectat reprezentant în aceste infecţii este Acinetobacter baumannii. Este dificil de eliminat din spitale. E rezistent la antibiotice şi poate supravieţui pe suprafeţe uscate până la 5 luni. Există tulpini de acinetobacter rezistente la toate antibioticele de pe piaţă. Igiena este extrem de importantă.

Bacteria se găseşte în sol şi în apă. Există multe tipuri de acinetobacter ce infectează oamenii. 80% dintre infecţii sunt produse de Acinetobacter baumannii.

De obicei, infecţiile se produc în unităţi de terapie intensivă sau secţii cu pacienţi foarte grav bolnavi, rareori în afara spitalelor.

CELE MAI POPULARE