miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTCNSU: starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19...

CNSU: starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 încetează!

Premierul Marcel Ciolacu a convocat aseară, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În reuniunea CNSU a fost aprobată hotărârea privind încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 și aplicabilitatea art. 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020.

CNSU a aprobat această Hotărâre luând în considerare Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, prin care s-a evidențiat tendința de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizărilor și a internărilor în secțiile de terapie intensivă, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2.

Aceste concluzii au fost  coroborate cu  pozițiile oficiale adoptate public de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora COVID-19 a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Hotărârea CNSU:

Art 1. (1) Se constată faptul că COVID-19 nu mai constituie o urgență de sănătate publică pe teritoriul României, iar starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19, încetează.

(2) Măsurile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 se aplică în conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Art 2. Cu data prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea art. 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.20201 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației.

Art 3. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

CELE MAI POPULARE