sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANTConsiliul Județean primește finanțare pentru un proiect privind reducerea infecțiilor nosocomiale la...

Consiliul Județean primește finanțare pentru un proiect privind reducerea infecțiilor nosocomiale la SJU Piatra-Neamț

  • finanțarea se asigură prin PNRR; cu fondurile alocate se vor achiziționa echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț

Consiliul Județean Neamț va implementa un proiect în baza căruia una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, reducerea infecțiilor nosocomiale, va fi soluționată. 

Ministerul Sănătăţii a finalizat și publicat lista obiectivelor de investiție selectate pentru finanţare prin P.N.R.R., iar județul Neamț a primit decizia de admitere la finanțare a proiectului „Achiziție echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț“, cu o valoare solicitată de 20.296.608 lei. 

„Este o veste extraordinar de bună pentru instituția noastră, întrucât avem în subordine Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, instituție care se confruntă cu probleme în ceea ce privește infecțiile nosocomiale. În perioada imediat următoare va demara procedura pentru semnarea contractului de finanţare.

Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț

Prin acest proiect vizăm creșterea capacității de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în vederea reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale, prin organizarea în cadrul spitalului a unor structuri funcționale de boli infecțioase.

Cu fondurile alocate prin PNRR se vor organiza în cadrul spitalului, în secțiile Ortopedie, Urologie și Oftalmologie, trei săli de operație septice independente, dedicate tratării pacienților cu Infecții Asociate Asistenței Medicale (IAAM) determinate de microorganisme multi-drog rezistente (MDR) și cu infecții cu Clostridium difficile, în scopul limitării riscului de apariție de infecții cu aceeași etiologie la alți pacienți internați, prin modernizarea sălilor cu sisteme critice, automatizate, specifice acestui tip de activități“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț. 

Prin același proiect se va realiza modernizarea spațiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrarepentru tratarea dedicată / separată a pacienților cu IAAM și cu infecții cu Clostridium Difficile și a pacienților COVID, prin achiziționarea unei stații cu osmoză inversă – două locuri pentru hemodializă, în Secția de Hemodializă, Pavilion Medical, la parter.

De asemenea, se va asigura dezvoltarea, îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului de microbiologie din cadrul spitalului (Laboratorul de microbiologie). Un alt obiectiv urmărit prin proiect este reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul spitalului, prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante. 

Pentru secțiile menționate mai sus vor fi achiziționate echipamente specifice de dezinfecție automatizate și programabile, care vor simplifica activitatea de dezinfecție și vor asigura raportarea directă a activității și trasabilitate. 

Echipamentele vor diminua erorile umane și vor permite monitorizarea și respectarea proceselor de dezinfecție.

Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depășească, conform prevederilor Ghidului Solicitantului, data de 2 mai 2024.

Răducu Adrian Păduraru, vicepreședinte Consiliul Județean Neamț

„Proiectul a fost depus spre finanțare, de către Consiliul Județean Neamț, în luna noiembrie 2022. Cererea s-a depus în cadrul Planului Național de Redresare și Rezilientă,  Componenta 12: Sănătate – Investiția I2.

Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Suntem foarte încântați de reușita instituției noastre în privința admiterii acestui proiect la finanțare! Investiția pe care o vom derula este extrem de necesară și rezultatele ei se vor vedea imediat după finalizarea proiectului“, a precizat Răducu Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

CELE MAI POPULARE