duminică, mai 19, 2024
AcasăIMPORTANTCredincioșii catolici și protestanți sărbătoresc Învierea Domnului

Credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc Învierea Domnului

Aproape două milioane de români de rit catolic și protestant sărbătoresc Învierea Domnului – Paștele, cea mai mare sărbatoare a creștinilor.

Liturghia zilei de Paște se celebrează cu mare solemnitate duminica. Se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lânga altar și rămâne acolo tot timpul pascal iar la celebrările liturgice mai solemne ale acestui timp, adică la Liturghie, la Laude și la Vespere, va fi aprinsă, până în duminica Rusaliilor.

Intrarea în biserică, în care nu este aprinsă nici o lumină, se face cu candela pascală aprinsă, purtată de către diacon. Protosul aprinde lumânarea sa de la candelă, apoi fac acelaşi lucru toţi clericii şi credincioşii. După aceea, candela pascală este tămâiată şi se cântă „Exultetul”. Urmează citiri din Sfânta Scriptură, apoi se face prima parte a litaniei sfinţilor. După aceea se binecuvântează apa Botezului pentru tot anul, în care se amestecă Sfântul Mir şi untdelemn pentru botez.

Paștele catolic în jurul lumii. Obiceiuri și tradiții

Modul în care este celebrat Paștele diferă în funcție de confesiuni, dar există și tradiții specifice țărilor sau regiunilor

În Franța, clopotele din biserici nu mai sună de joi până sâmbătă, pentru că, se pare, sunt plecate la Roma, de unde se întorc, în noaptea de Paști, vărsând pe drum dulciuri pentru copii. Duminică, după tradiționala slujbă de Paști și vânătoarea de ouă organizată prin grădini, familia se reunește în jurul unui platou cu friptură de miel. În unele regiuni franceze se spune că un iepure este cel care aduce ouă și le ascunde în cuiburile realizate de copii cu o zi înainte.

Prăjitura specifică de Paști în Italia este „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. Și italienii mănâncă friptură de miel în prima zi de Paști, în timp ce luni se organizează de obicei picnicuri.

În Spania și Portugalia, zilele de joi și vineri dinainte de Paști și cea de luni sunt sărbători oficiale. În Spania, prăjitura specifică este Mona, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor. În Săptămâna Mare sau a Patimilor, pe străzi au loc zilnic procesiuni și spectacole de teatru.

În Marea Britanie, nu mielul, ci jambonul de porc se află pe masă în prima zi de Paști. Porcul este considerat simbolul norocului la englezi. Ouăle de Paști sunt un alt element specific și sunt tema unor jocuri organizate atât pentru copii, cât și pentru cei mari. În unele zone din Marea Britanie, există obiceiul ca cei mici să colinde din casă în casă pentru a cere dulciuri, așa cum se face de Halloween în SUA.

HRISTOS A ÎNVIAT!

CELE MAI POPULARE