- sunt vizate cele mai defavorizate mame din județ, care vor beneficia de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic
În perioada 8 – 9 mai 2023, Instituția Prefectului Județului Neamț va distribui către unitățile administrativ-teritoriale, în baza unui proces verbal de predare – primire încheiat cu reprezentantul fiecărei primării, plicurile care conțin suporturile electronice (cardurile) pentru cuplurile mamă – nou-născut, care conțin codul PIN și lista unităților afiliate care acceptă tichete sociale.
„Distribuirea către unitățile administrativ-teritoriale se va face conform unui grafic în baza căruia începând de luni sunt așteptați la Prefectură reprezentanții primăriilor, la data și ora stabilite, la biroul nr. 13, etaj 1, pentru a prelua plicurile cu suporturile electronice, urmând ca apoi să fie înmânate destinatarilor finali. În județul Neamț sunt 291 beneficiari, cupluri mamă – nou – născut.
Baza legală a acestor carduri este Ordonanța de Urgență nr. 113 din 15 iulie 2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane“, a declarat Adrian-Vasile Niță, prefectul județului Neamț.
În conformitate cu prevederile OUG nr.113/2022, sunt considerate eligibile şi pot beneficia, la cerere, de tichetele sociale pe suport electronic, mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, şi care se află într-una din situaţiile de mai jos:
- Mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
- Mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Mamele cu dizabilităţi;
- Mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate;
- Mame care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
- Mamele minore;
- Mamele cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Luni, 08 mai, se vor prezenta pentru a prelua plicurile cu suporturile electronice reprezentanții UAT-urilor din Bălțătești, Bicaz Chei, Bâra, Bodești, Boghicea, Borca, Borlești, Botești, Bozieni, Brusturi, Cândești, Costișa, Dochia, Doljești, Drăgănești, Dragomirești, Farcașa, Făurei, Gâdinți, Gherăești, Girov, Grumăzești, Hangu, Horia și Icușești, iar marți, 9 mai, următoarele UAT-uri: Ion Creangă, Negrești, Oniceni, Pâncești Pângărați, Păstrăveni, Petricani, Piatra-Neamț, Pipirig, Poienari, Răucești, Rediu, Roman, Români, Roznov, Săbăoani, Sagna, Secuieni, Ștefan cel Mare, Tămășeni, Târgu-Neamț, Tazlău, Țibucani, Urecheni, Văleni și Vânători Neamț.
Cu tichetele care le vor fi puse la dispoziție, beneficiarele pot achiziționa alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.
Tichete sociale sunt în valoare de câte 2.000 lei/nou născut și sunt susţinute din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).