duminică, septembrie 8, 2024
AcasăIMPORTANTDGASPC Neamț despre "azilul groazei" de la Războieni: "nu putem furniza informații...

DGASPC Neamț despre „azilul groazei” de la Războieni: „nu putem furniza informații suplimentare, dar a demarat o anchetă”

Mai multe persoane cu probleme psihice au fost ținute în condiții mizere într-un azil din Neamț (Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț – Neamt 365)

Consiliul de Monitorizare a făcut mai multe verificări la un Centru din Razboieni, județul Neamț, unde au fost identificate numeroase probleme.

Centrul are o capacitate de 32 de persoane, însă în incinta acestuia se aflau 50 de persoane, înghesuite.

Ca urmare a celor apărute în spațiul public cu privire la Complexul Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni, DGASPC Neamț transmite printr-un comunicat de presă următoarele:

„Pentru că în acest moment verificările Consiliului de Monitorizare și ale altor instituții sunt în desfășurare, nu putem furniza informații suplimentare.

Menționăm totodată că DGASPC Neamț a demarat o anchetă internă și a trimis echipe de verificare în toate centrele pentru persoane adulte cu dizabilități. DGASPC Neamț are ca atribuții asigurarea serviciilor de suport, coordonare și îndrumare metodologică pentru toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități.

CRSS Războieni este o unitate cu personalitate juridică aflată în structura DGASPC și în subordinea Consiliului Județean Neamț.

În conformitate cu prevederile legale, deciziile privind administrarea unității, asigurarea funcționării și a standardelor de calitate ale serviciilor destinate  beneficiarilor aparțin în totalitate managementului centrului. Facem mențiunea că unitatea are asigurate toate resursele necesare acordării serviciilor destinate beneficiarilor, conform prevederilor legale.

CRSS Războieni este un centru destinat persoanelor adulte cu dizabilități cu afecțiuni psihice severe. Din cauza specificului bolii, beneficiarii nu pot fi îngrijiți în familie și nici în alte centre, ei necesitând anumite condiții de siguranță. Pentru a rezolva o parte din lipsa locurilor pentru astfel de beneficiari, DGASPC Neamț are în implementare un proiect cu finanțare națională prin intermediul căruia se construiesc 3 locuințe protejate cu o capacitate de 24 de locuri care să preia excedentul de beneficiari. Termenul de finalizare al acestui proiect este decembrie 2024.”

Adrian Păduraru

Contactat, Adrian Păduraru, vicepreședintele CJ Neamț a declarat următoarele:

„Consider situația inacceptabilă și după terminarea controalelor vom lua măsuri.

Cei vinovați trebuie să răspundă, pentru că noi, Consiliul Județean Neamț, am alocat resursele financiare necesare pentru asigurarea condițiilor optime atât pentru persoanele adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale cât și pentru copiii instituționalizați.”

CELE MAI POPULARE