sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăLOCALDGASPC Neamț – Primul loc pe țară în privința dezinstituționalizării adulților cu...

DGASPC Neamț – Primul loc pe țară în privința dezinstituționalizării adulților cu dizabilități

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț a obținut locul I la nivel național în privința dezinstituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, diploma fiind înmânată în cadrul unui eveniment ce a marcat Ziua Persoanelor cu Dizabilități.

Evenimentul „Dreptul de a fi dezinstituționalizat”, a fost organizat luni, 5 decembrie, la Parlamentul României de Consiliul de Monitorizare a implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României.

La manifestare au fost invitate să participe DGASPC-urile care au obținut cele mai bune rezultate în procesul dezinstituționalizării copiilor și adulților iar  luni, 5 decembrie, au fost anunțați premianții.

Județul Neamț a obținut primul loc în domeniul dezinstituționalizării adulților cu dizabilități iar DGASPC Olt s-a situat pe prima treaptă a podiumului în privința dezinstituționalizării copiilor.

Diploma de de merit a fost înmânată de Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare și Anca Dragu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României.

Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț:

„Acest premiu reprezintă pentru noi o onoare, fiind totodată și o  responsabilitate care ne obligă să rămânem consecvenți obiectivelor propuse. Premiul înseamnă o recunoaștere a muncii susținute depuse în ultimii ani cu perseverență și tenacitate de colegii noștri. Este și o recompensă a eforturilor colective, meritul pentru situarea pe prima treaptă a podiumului datorându-se specialiștilor DGASPC Neamț, cărora le mulțumesc. Mulțumesc Consiliului Județean Neamț care ne-a fost mereu partener de încredere și susținător dedicat în acest laborios proces de dezinstituționalizare.”

La evenimentul organizat la Palatul Parlamentului au fost prezenți Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Elena Tudor, președinte ANPDCA, Adela Crăciun, vicepreședintele ANPD, reprezentanți ai Ministerului Muncii, parlamentari, etc.

Desemnarea DGASPC-urilor cu cele mai bune performanțe în domeniul dezinstituționalizării s-a făcut ca urmare a unor evaluări și vizite de monitorizare efectuate în ultimul an atât de reprezentanții autorităților centrale ale statului cât și de organizații independente cu expertiză în domeniu, atât din țară cât și din UE.

DGASPC Neamț are în structură 6 centre rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități în care sunt îngrijiți peste 600 de beneficiari.

Concentrarea în unități mari a sute de persoane cu diverse afecțiuni, așa cum s-a procedat cu zeci de ani în urmă, s-a dovedit a nu fi un model de succes. Lucrurile au evoluat iar în acest moment, toate centrele din Neamț se află în proces de restructurare.

Astfel, sunt în curs de implementare 3 proiecte finanțate prin intermediul Programelor de Interes Național, lansate de către ANPD. Prin intermediul acestora vor fi construite 10 case de tip familial și 3 centre de zi care vor oferi servicii de suport și de specialitate beneficiarilor noștri dar și celor din comunitate.

În paralel, este în implementare și un proiect cu finanțare europeană care vizează dezvoltarea unui program integrat de servicii la nivelul comunității.

CELE MAI POPULARE