miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTDSP Neamț: A fost confirmat un caz de rabie la un câine....

DSP Neamț: A fost confirmat un caz de rabie la un câine. Ce aveți de făcut dacă sunteți mușcat de un animal cu rabie

În data de 5 decembrie 2022 a fost confirmat un caz de rabie la un câine dintr-o gospodărie din comuna Cordun, județul Neamț.

În urma anchetei epidemiologice, a fost inițiată profilaxia post-expunere la 7 persoane care au intrat în contact cu acest câine.

A fost necesară și administrarea de imunoglobuline antirabice unei persoane mușcate de câinele bolnav.

Recomandăm populației următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

• Vaccinarea animalelor de companie. Rabia este o boală care se poate preveni prin vaccin. Veterinarul vă va sfătui asupra schemei de vaccinare recomandate.
• Reduceți posibilitățile de expunere la rabie prin a nu lăsa animalele dumneavoastră de casă să hoinărească liber. Ţineţi câinii şi pisicile în interior şi supravegheaţi câinii când sunt afară. Castrarea sau sterilizarea animalelor dumneavostră de companie le poate scădea tendinţa de a hoinări şi, de asemenea, va contribui la reducerea înmulţirii nedorite a acestor animale.
• Nu lăsaţi expuse în exterior gunoaie sau hrană pentru animale, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
• Animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie deoarece reprezintă o potenţială ameninţare de a face rabie pentru stăpânii lor şi pentru alte persoane.
• Observaţi şi examinaţi toate animalele sălbatice de la distanţă. Un animal sălbatic turbat poate părea blând, dar nu vă apropiaţi de el. Învăţaţi copiii sa nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
• Dacă observaţi animale sălbatice care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor locale sanitar-veterinare.

De asemenea, reprezentanții DSP recomandă imunizarea pre-expunere persoanelor care desfășoară anumite ocupații cu risc ridicat, precum personalul sanitar-veterinar, personalul din laborator care lucrează sau manipulează material infectant cu rabie, celor care călătoresc în regiuni cu risc ridicat de expunere la rabie.

Ce trebuie să faceți dacă animalul dumneavoastră de casă a fost muşcat?

• Consultaţi imediat veterinarul şi informaţi autorităţile sanitar veterinare despre muşcătură.
• Chiar dacă pisica sau câinele dumneavoastră au vaccinarea antirabică la zi, aceste animale trebuie revaccinate imediat şi ţinute sub observaţie conform recomandărilor (cel putin 45 de zile). Animalele cu vaccinarea expirată vor trebui evaluate de la caz la caz.
• În cazul câinilor şi pisicilor care nu au fost vaccinate deloc şi au fost expuse unui animal turbat, poate fi necesar să fie eutanasiate sau puse sub strictă izolare pentru o perioadă de şase luni.
• Alte animale decât câini sau pisici, care au fost muşcate de un animal turbat sau potenţial turbat, trebuie eutanasiate imediat.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost muşcat?

• Nu vă panicaţi, dar nu ignoraţi muşcătura. Spălaţi imediat profund şi viguros muşcătura cu multă apă şi săpun.
• Anunţaţi imediat medicul de familie şi explicaţi-i cum aţi fost muşcat. Dacă este necesar, veți primi un tratament post-expunere, aşa cum este recomandat de către autorităţile sanitare şi vi se poate administra un tratament pentru alte infecţii care pot apărea în urma muşcăturii
• Dacă este posibil, izolați animalul, dacă această operaţiune poate fi efectuată în siguranţă. Nu încercaţi să îl atingeţi. Chemaţi autorităţile sanitar-veterinare locale pentru ca acestea să ridice animalul. Dacă animalul nu poate fi capturat, încercaţi să memoraţi cum arată acesta (mărime, culoare, etc) şi unde a plecat după ce v-a muşcat.
• Dacă este un animal sălbatic încercaţi să-l capturaţi doar dacă puteţi să faceţi acest lucru fără a fi muşcat din nou. Dacă animalul nu poate fi reţinut şi trebuie omorât pentru a preveni fuga acestuia, faceţi acest lucru fără să-i distrugeţi capul. Creierul animalului va fi necesar pentru efectuarea testelor pentru rabie.
• Informaţi autorităţile sanitare locale despre muşcătură. Tratamentul prompt şi corespunzător după ce aţi fost muşcat şi înainte de apariţia rabiei, poate stopa infecţia şi poate preveni rabia.

Ce trebuie faceți dacă animalul dumneavoastră de companie a muşcat pe cineva?

• Solicitaţi persoanei să meargă imediat la medic şi să urmeze recomandările acestuia.
• Verificaţi cu veterinarul dacă animalul dumneavoastră este vaccinat antirabic, la zi.
• Informaţi autorităţile sanitare şi sanitar-veterinare locale despre muşcătură. Dacă animalul dumneavoastră de companie este câine sau pisică, autorităţile vor reţine animalul şi îl vor ţine sub strictă observaţie timp de zece zile. Ar putea fi permise reţinerea şi observarea la domiciliu.
• Informaţi imediat autorităţile sanitare locale şi veterinarul despre orice boală sau comportament neobişnuit al animalului dumneavoastră.
• Nu lăsaţi animalul să hoinărească liber sau să se îndepărteze de casă. Animalul trebuie să fie disponibil pentru a fi ţinut sub observaţie de către autorităţile sanitar-veterinare sau de către veterinar.
• După perioada de observaţie recomandată, va trebui să vaccinaţi animalul, dacă vaccinarea antirabica nu este la zi.

Ce este rabia?

Rabia este o boală virală, prevenibilă prin vaccin. Odată ce apar simptomele clinice, rabia este practic 100% fatală. În până la 99% din cazuri, pisicile și câinii sunt responsabili de transmiterea virusului rabiei la oameni.

Rabia poate afecta atât animalele domestice, cât și sălbatice. Doar mamiferele pot face rabie. Rabia se răspândește la oameni și animale prin mușcături sau zgârieturi, de obicei prin saliva.

Rabia este prezentă pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Peste 95% din decesele umane au loc în regiunile Asia și Africa. Aproximativ 80% din cazurile umane au fost raportate în zonele rurale. Deși există vaccinuri și imunoglobuline umane eficiente pentru rabie, acestea nu sunt ușor accesibile celor care au nevoie.

La nivel global, decesele cauzate de rabie sunt rareori raportate, iar copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani sunt victime frecvente.

În fiecare an, peste 29 de milioane de oameni din întreaga lume sunt vaccinați anti-rabic după contactul cu animale suspecte de turbare.

Simptome

Perioada de incubație pentru rabie este de obicei de 2-3 luni, dar poate varia de la o săptămână până la 1 an, în funcție de factori precum modalitatea de contactare a virusului și încărcarea virală.

Simptomele inițiale ale rabiei includ febră, durere și furnicături neobișnuite sau inexplicabile, înțepături sau senzație de arsură (parestezie) la locul rănii. Pe măsură ce virusul se răspândește la sistemul nervos central, se dezvoltă inflamația progresivă și fatală a creierului și a măduvei spinării.

CELE MAI POPULARE