marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTElevii de liceu din județul Neamț descoperă atmosfera navală în cadrul programului...

Elevii de liceu din județul Neamț descoperă atmosfera navală în cadrul programului „Cadet în Forțele Navale”

  • Cadeții au vizitat puitorul de mine și plasa 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” în cadrul celei de-a treia ediții a programului organizată la Constanța

Cei 35 de elevi de liceu din județul Neamț, care participă la cea de-a treia ediție a programului „Cadet în Forțele Navale” organizată anul acesta la Constanța, au avut parte sâmbătă, 27 mai, de un tur al puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Cadeții nemțeni au ajuns în Portul Militar Constanța exact la timp pentru a putea asista la ceremonia zilnică de ridicare la catarg a pavilionului și a geacului, simultan, la toate navele militare acostate în dana 0.

Gazdă elevilor civili le-a fost comandantul PMn 274, locotenent-comandorul Bogdan Iosif, care le-a explicat adolescenților, în detaliu, etapele și semnificația ceremoniei de ridicare a pavilionului la catarg, parcurgând apoi cu ei noțiuni despre specificul navei militare pe care o conduce.

Astfel, elevii au aflat care este specificul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare din componența Forțelor Navale Române, ce este un dragor maritim, ce este un puitor de mine și plase și cu ce se ocupă echipajul navei 274 pe durata misiunilor naționale și internaționale.

Locotenent-comandorul Bogdan Iosif și alți câțiva membri ai echipajului le-au răspuns elevilor la întrebările foarte inspirate de altfel. În acest mod, elevii nemțeni au aflat care este procedura pusă în aplicare de scafandrii EOD ai Forțelor Navale Române care, de la bordul PMn 274, intervin, destul de frecvent, în ultimul an, pentru neutralizarea minelor marine găsite plutind în derivă în Marea Neagră.

După vizita la puitorul de mine și plase 274, cei 35 de elevi nemțeni și cadrele didactice însoțitoare au mers la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, unde au vizionat un spectacol cu delfini, iar apoi au vizitat Microrezervația de pe malul lacului Tăbăcărie.

CELE MAI POPULARE