Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu Neamț“ organizează, în colaborare cu Asociația Profesorilor de Istorie Neamț (APIN), în perioada 20 aprilie – 12 mai 2023, expoziția „Pagini din istoria învățământului românesc“, cu manuale, rechizite, fotografii, diplome, distincții școlare pionierești din colecția Mugurel Roșu.
Expoziția este dedicată Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, iar vernisajul acesteia va avea loc luni, 24 aprilie 2023, de la ora 13:00. Prezentarea va fi făcută de prof. Elena Preda, inspector școlar domeniul istorie la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, fondator APIN, și de prof. Cristiana Șoimaru, președinte APIN.
Mugurel Roșu:
„Pasiunea colecționatului mă animă încă din copilărie. Am început cu monede ieșite din uz și găsite prin sertarele părinților și bunicilor, iar în adolescență, fiind pasionat și de lectură și frecventând anticariatele, am început să mă îndrăgostesc de cartea veche.
Ideea organizării unei astfel de expoziții mi-a venit de la convingerea că școala ocupă un loc extrem de important în viața fiecăruia, iar gruparea exponatelor specifice într-o colecție și aducerea în fața publicului ar avea menirea să provoace nostalgii și amintiri plăcute, pe de o parte, și să stârnească o salutară curiozitate și emoție, pe de altă parte, în rândul celor mai tineri„
Cel mai vechi exponat al acestei colecții este un manual de gramatică din 1833, tipărit la Buda cu caractere chirilice. C
olecția mai cuprinde manuale școlare din secolul XIX, unele întocmite de personalități de prim rang ale culturii românești, cum ar fi August Treboniu Laurian, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Alexandru Vlahuță.
În expoziție este și un interesant caiet de notițe al unui elev, din anul 1892, care se remarcă prin caligrafia excepțională, rigoarea desfășurării subiectelor tratate, precum și starea deosebită de conservare.
Printre exponatele mai noi se află abecedare, Cartea de onoare a Palatului Pionierilor Piatra-Neamț, diplome, premii școlare și distincții pionerești, fotografii cu elevi și profesori din diverse perioade ale învățământului, carnete de note, rechizite școlare și altele.