miercuri, mai 22, 2024
AcasăLOCALExpoziție temporară la Muzeul de Artă Piatra-Neamț: Nicolae Iorga – 150 de...

Expoziție temporară la Muzeul de Artă Piatra-Neamț: Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere

Muzeul Național de Istorie a României l-a omagiat pe marele savant român Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la naștere printr-o expoziție-eveniment ce are la bază piesele Colecției „Iorga-Pippidi” donate de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, muzeului.

Profesorul univ. dr. Andrei Pippidi a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui savant Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima data valorificate expozițional anul acesta: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei.

În expoziție sunt și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele românești marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine : Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele.

De asemenea, sunt expuse: documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea și principesa Mărioara, principesa Elena.

Expoziția cuprinde bunuri culturale care atesta legăturile lui Nicolae Iorga cu orașul Piatra Neamț, expuse în premieră, aparținând doamnei Elena Cuza retrasă la Piatra Neamț și părintelui C. Matasă.

Grație unei frumoase colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Național Neamț, o mare parte din inestimabila colecție va fi expusă până pe 13 ianuarie 2023 la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române și fotografii din patrimoniul Arhivelor Naționale ale României.

Coordonatori ai expoziției sunt prof. univ. dr. Andrei Pippidi și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României. Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României și dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct științific și dr. Alexandru Bădescu, șef al Secției Patrimoniu, responsabil Complexul Muzeal Național Neamț este dr. Mihaela-Cristina Verzea.

CELE MAI POPULARE