sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLOCALFilmul independent "Experimentul Pitești" ajunge la Piatra-Neamt pe 26 aprilie

Filmul independent „Experimentul Pitești” ajunge la Piatra-Neamt pe 26 aprilie

Filmul independent Experimentul Pitești ajunge în luna aprilie în 44 cinematografe din întreaga țară. La Piatra Neamt, proiectia va avea loc pe 26 aprilie, in prezenta regizoarei. Tot pe 26 aprilie realizatorii lung-metrajului vor deschide  in premiera expozitia proiectului ’’Experimentul Pitesti’’.  

Este vorba despre obiectele folosite in timpul productiei, prezentate si explicate in foaierul Cinema Mon Amour din Piatra-Neamt. Intre exponate vom gasi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul si scaunul de tortura. Adiacent, expozitia aduce spre interes trei lucrari semnate Fag Negrescu, studentul inchis la Pitesti, care dupa eliberare a pictat ceea ce a vazut in inchisoare.  

Mai mult decat atat,  evenimentul va avea prezenti prin intermediul online pe domnul profesor Andi Daschievici, fiul lui Petru Daschievici (intemnitat la Pitesti), si pe jurnalistul Lucian Merisca, fiul lui Constantin Merisca (de asemenea unul dintre studentii inchisi la Pitesti).  

Pentru acest eveniment inedit, va invitam incepand cu orele 18.30, cu proiectia la 19.00. Biletele se pot achiziționa de pe eventbook.ro sau de la casa de bilete a Cinematografului „Mon Amour.”

Filmat la Iași, Suceava, Aroneanu, București, Pitești

Povestea filmului începe cu momente din viața socială a anilor ’ 50 (zona Moldovei, Iași), aduce în prim-plan psihologia umană și culminează cu punerea în imagini a “fenomenului reeducării” în România (1949-1954).

 Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi. Colegiul Naţional „C. Negruzzi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Vila Sonet – Muzeul „Mihai Codreanu”, Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană, s-au aflat în obiectivul camerelor de filmat.

S-a filmat și Aroneanu, sat tradițional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

Primul material filmat despre lungmetrajul  despre Experimentul Pitești a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

Lung-metrajul‚ Experimentul Pitești este un film document, un film testament, un film manifest si un film semnal de alarmă

Este imperios necesar să ne cunoaștem trecutul, să învățăm pentru ca atrocitețile istoriei să nu se mai repete niciodată.

Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

Lung-metrajul a ajuns la lumină după 11 ani de muncă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiți și peste 800 de oameni în spatele camerei.

CELE MAI POPULARE