marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTGrija față de animale în atenția polițiștilor Biroului Protecția Animalelor Neamț

Grija față de animale în atenția polițiștilor Biroului Protecția Animalelor Neamț

La data de 4 aprilie a fost Ziua Internațională a Animalelor fără stăpân, context în care vă aducem în atenție câteva aspecte de interes.

Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că, abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime fata de animale și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 12.000 lei.

Abandonul câinilor revendicați sau adoptați, din adăposturile de animale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

Conduita corectă, în cazul câinilor fără stăpân, este cea de a sesiza consiliile locale ale primăriilor unde aceștia sunt observați, pentru ca autoritățile locale să dispună ridicare acestora și plasarea în adăposturi, de unde pot fi  adoptați, de către persoane responsabile.

Atragem atenția iubitorilor de animale, care  hrănesc ocazional câini fără stăpân, că gestul lor este unul cu caracter efemer, întrucât pe termen lung dacă nu își asumă responsabilitatea de a îngriji un animal de companie și de a-i oferi adăpost, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă și asistență medicală așa cum prevede legea.

Un gest de  responsabilitate este adoptarea animalului, sterilizarea și microciparea acestuia.

Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Neamț primesc spre soluționare petiții, ce privesc  abandonul de către persoane necunoscute a puilor de animale, în zone limitrofe localităților, care sunt mai puțin tranzitate de autoturisme și oameni.

Eforturile polițiștilor se îndreptă spre identificarea persoanelor care aleg o astfel de conduită iresponsabilă și sancționarea acestora.

Cei care doresc să sesizeze abandonul unor animale, sau alte situații aflate în competența Biroului pentru Protecția Animalelor, pot apela 112 atunci când este vorba despre o situație critică, sau pot transmite sesizarea scrisă la adresa de e-mail [email protected].

***

La data de 06 martie a.c. , polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, din Poiana Teiului, deține o fermă de bovine, cărora nu le asigură condițiile minime de întreținere și bunăstare.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, bovinele nu ar fi fost întreținute, neavând hrană suficientă și un adăpost corespunzător pe timpul iernii. Totodată, condițiile de viață ale animalelor erau insalubre.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 3.000 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor articolului 5, alineatul 1, litera b din Legea 205 din 2004, respectiv nu a asigurat cantități suficiente de hrană animalelor pe care le deține, motiv pentru care acestea sunt subnutrite.

***

În urma unui anunț, publicat în mediul on-line, în care apărea un pui cane corso cu urechile cupate, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au efectuat activități în vederea depistării și identificării deținătorului câinelui.

La data de 22 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative cum ar fi codomia, culoarea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților, conform Legii 205 din 2004.

***

La data de 24 martie a.c., prin apel 112, a fost sesizat faptul că o persoană neidentificată a abandonat un câine, la intrarea în orașul Târgu- Neamț.

Polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț s-au deplasat la fața locului, fiind identificată mașină din care a fost abandonat câinele în cauză.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști a fost identificat proprietarul mașinii cât și deținătorul de drept al câinelui, o femeie din localitatea Răucești.

Aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă, în cuantum de 3.000 ron, pentru abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului.

Câinele abandonat a fost adoptat de către un bărbat, din Târgu-Neamț care îl va îngriji, oferindu-i asistența medicală de specialitate și un adăpost corespunzător. 

CELE MAI POPULARE