sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăIMPORTANTHai să învățăm să ne comportăm în cazul producerii unei situații de...

Hai să învățăm să ne comportăm în cazul producerii unei situații de urgență!

Departamentul pentru Situații de Urgență, organizează prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene, evenimentul public „Biblioteci publice – Cultivarea unor ecosisteme prin biblioteci publice – abordarea dezastrelor naturale și a situaţiilor de urgenţă.

Astfel, în 5 comune din județul Neamț va fi prezentat Centrul mobil pentru răspuns la situații de urgență și tehnică de intervenție.

Centrul mobil are echipamente inteligente ce simulează situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, un pachet pentru condiții meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur și a modalității în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament.

Acest centru este conceput să poată asigura o învățare experiențială, participanților la aceste sesiuni de instruire fiindu-le prezentate mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia.

Activitatea de instruire cu ajutorul centrului mobil va fi desfășoarată de cadre ale Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, voluntari din cadrul Programului Salvator din pasiune dar și membri ai SVSU.

Locațiile și programul activităților va fi urmatorul:

  • În comuna Tămășeni (în parcul din fața Primăriei) – 11.04 2023, 09:30-13:30
  • În comuna Gherăești (în fața Bisericii Romano – Catolice Trupul și Sângle Domnului) – 11.04 2023, 15:00-19:00
  • În comuna Sagna (în Poiană – spațiu unde se desfășoară Bâlciul comunal și a activitățile culturale) – 12.04 2023, 09:30-13:30
  • În comuna Bâra (în fața Primăriei) – 12.04 2023, 15:00-19:00
  • În comuna Tazlău (în curtea Căminului Cultural) – 13.04 2023, 10:00-15:00.

Este un simulator destinat instruirii populaţiei cu privire la modul în care se acționează în diferite situaţii de urgenţă la domiciliu. Cum să acţionăm, cum să anunţăm evenimentul la 112, cum să facem evacuarea.

Sistemul este pregătit să simuleze diferite situaţii de incendii – la aragaz, coşul de gunoi, la aparatul de aer condiţionat, la cuptorul cu microunde, la prăjitorul de pâine şi să înveţe fiecare cum să acţioneze în astfel de situaţii.

De exemplu, dacă uleiul încins ia foc şi reacţia imediată este să arunci apă peste el, faci o greşeală. Trebuie să înveţi că trebuie să îl acoperi, nu să arunci apă peste el. Şi asta o să fie învăţat acolo. Pe lângă acest lucru, mai există şi simularea pentru condiţii meteo grele şi aici vorbim inclusiv de cutremur.

Există un simulator de cutremur care permite oamenilor să simtă şi să reacţioneze şi să vedem cum reacţionează în caz de cutremur – sub masă, sub tocul uşii.

CELE MAI POPULARE