marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTÎn 2023, taxele și impozitele cresc cu 5,1 la sută în Piatra-Neamț....

În 2023, taxele și impozitele cresc cu 5,1 la sută în Piatra-Neamț. Cei care plătesc la ghișeu dau mai mulți bani municipalității

Începând cu 1 ianuarie 2023, locuitorii municipiului Piatra-Neamț vor plăti impozite mai mari pentru case și mașini.

Primarul Andrei Carabelea a declarat că această creștere este „obligatorie prin lege” și că a solicitat „eliminarea acestei obligații din lege”:

„Indexarea taxelor și impozitelor este obligatorie prin lege (Codul Fiscal) și se face cu rata inflației din anul fiscal anterior. Având în vedere situația economică internațională și creșterea inflației din acest an, am solicitat parlamentarilor și președintelui PNL Neamț să susțină eliminarea acestei obligații din lege”

Primarul Carabelea ar fi putut să îi ajute pe cetățenii care plătesc la ghișeu și să mărească bonificația pentru plata la ghișeu de la 8 % la 10 % (maximum posibil legal). Astfel ar mai fi atenuat din această majorare.

În cadrul ședinței Consiliului Local de marți, 27 decembrie 2022, a fost votat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2023.

Proiectul conține mai multe dispoziții, printre care cea care prevede indexarea taxelor și impozitelor locale, o obligație stabilită prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal: Art. 491 – „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”.

Astfel, este vorba despre o prevedere care precizează expres obligația indexării impozitelor și taxelor locale și care se aplică la nivelul întregii țări.

În cadrul aceluiași proiect au fost stabilite și bonificațiile care vor fi acordate pentru plata anticipată a impozitelor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport.

Pietrenii pot beneficia de o reducere cu 10% a impozitelor dacă aleg să fac plata anticipată online, pe site-ul Primăriei sau pe Ghișeul.ro și de 8% pentru plata anticipată la ghișeele instituției, prin ordin de plată, internet banking sau foaie de vărsământ.”

CELE MAI POPULARE