miercuri, mai 22, 2024
AcasăIMPORTANTIncendiul de pe secția ATI de la Spitalul din Piatra-Neamț ar fi...

Incendiul de pe secția ATI de la Spitalul din Piatra-Neamț ar fi fost declanșat de o candelă utilizată într-un salon fără ventilație

Un incendiu devastator a izbucnit în secția de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean din Piatra Neamț în seara zilei de 14 noiembrie 2020, rezultând în pierderea a zece vieți.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

În timpul intervenției, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu COVID-19) au decedat.

După investigații ample, s-a constatat că incendiul a pornit de la o candelă utilizată de către o asistentă într-un salon fără ventilație adecvată. Chiar dacă inițial se bănuia un scurtcircuit, acesta a apărut ulterior ca urmare a propagării incendiului în faza de „preflashover”.

Conform informațiilor furnizate de autorități, asistenta responsabilă manevra o candelă în apropierea capului unui pacient aflat într-o stare critică.

Saloanele ATI nu erau prevăzute cu ventilație corespunzătoare, ceea ce a contribuit la acumularea rapidă a fumului și propagarea incendiului. Faptul că pacienții internați aveau afecțiuni respiratorii grave, inclusiv COVID-19, a amplificat riscurile asociate incendiului.

Expertiza ulterioară a evidențiat că incendiul s-a extins în faza de „preflashover”, adică momentul în care temperatura și fumul în încăpere au atins nivelul critic, declanșând arderea generalizată.

Acest fenomen a dus la deteriorarea rapidă a secției de ATI și la dificultăți semnificative în evacuarea pacienților și a personalului medical.

CELE MAI POPULARE