sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăIMPORTANTÎncepând cu 4 iulie, dosarul cu șină este interzis. Instituțiile publice nu...

Începând cu 4 iulie, dosarul cu șină este interzis. Instituțiile publice nu mai au voie să îl ceară

Din 4 iulie 2023, autorităților publice centrale și locale li se interzice să mai ceară contribuabililor dosare cu șină atunci când vine vorba de furnizarea la cerere a serviciilor publice, de concursuri publice sau de proceduri de achiziții publice.

Măsura este dintr-o lege oficializată la începutul anului.

Legea 9/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023 și intră în vigoare după 180 de zile de la apariție, adică în data de 4 iulie 2023.

Documentul prevede interzicerea dosarelor cu șină care erau cerute până acum, în multe cazuri, la depunerea solicitărilor pentru prestarea de servicii publice.

Totodată, regula se aplică și pentru concursurile pentru funcții publice sau procedurilor de achiziții publice.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Prevederile (…) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice”, scrie în actul normativ.

Pe deasupra, autoritățile centrale și locale nu pot nici măcar să ceară taxe suplimentare pentru a acoperi costurile pentru a achiziționa dosare cu șină sau alte obiecte de birotică și papetărie.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute (…)”

Instituțiile vor mai avea o perioadă de grație, de încă 30 de zile, ca să se pregătească pentru schimbare.

CELE MAI POPULARE