marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTISU Neamț: au fost desemnați "pompierul anului" și "salvatorul anului"

ISU Neamț: au fost desemnați „pompierul anului” și „salvatorul anului”

PLT. ADJ. ȘEF MANOLIU CIPRIAN IONUȚ

Are vârsta 44 de ani și este încadrat la ISU Neamț din anul 2006. Ocupă funcția de comandant de echipaj și paramedic în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. Este căsătorit și are o fată în vârstă de 20 ani și un băiețel de 6 ani.

Misiunea cu cel mai mare impact emoțional la care a participat a fost cea de la Iași din anul 2019 atunci când a venit în vizită Papa Francisc și a făcut parte din echipajul ce a asigurat măsurile de prim ajutor,

În anul 2022 a fost desemnat de IGSU Pompierul anului.

În dimineața zilei de 23.09.2022, la ora 02:07, plt. adj. Manoliu Ciprian a apelat numărul „112”, pentru a anunța un incendiu produs la casa unor vecini. Până la sosirea colegilor de la subunitatea din care face parte, subofițerul a trezit din somn și a evacuat membrii familiei care locuiau acolo. E vorba de cinci persoane, din care 3 copii.

Mai mult, proprietara, în vârstă de 33 de ani, era însărcinată în luna a opta. Militarul i-a acordat femeii primul ajutor până la sosirea ambulanțe. Dată fiind experiența dobândită în cei 16 ani în cadrul subunității de pompieri, salvatorul a prezentat șefului turei de serviciu evoluția incendiului, scurtând astfel timpul de realizare a dispozitivelor pentru intervenție.

După aceasta, alături de camarazi, a continuat lupta contra incendiului, muncind cot la cot cu pompierii din tura de serviciu timp de aproape patru ore. Pentru plt. adj. Manoliu Ciprian operațiunile de intervenție nu s-au terminat aici.

A mai desfășurat 2 operațiuni speciale: le-a oferit găzduire vecinilor și i-a sprijinit să își reconstruiască locuința, reușind să mobilizeze și alți pompieri.

În întreaga carieră, a obținut rezultate profesionale meritorii – în anul 2018 i-a fost acordată Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne.

PLT. ADJ. RADU MARIAN

Are vârsta 39 de ani și este încadrat la ISU Neamț din anul 2006. Ocupă funcția de comandant de echipaj și conducător auto în cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. Este căsătorit și are o fetiță în vârstă de 7 ani.

Și-a desfășurat stagiul militar în anul 2003 la Piatra Neamț, în cadrul Grupului de pompieri Petrodava”

Misiunea cu cel mai mare impact emoțional la care a participat a fost cea din 14.10.2021, la incendiul produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Dintre misiunile la care experiența și curajul pompierului au făcut ca o viață să continue, menționăm participarea la gestionarea incendiului produs în seara zilei de 22.02.2022, la o garsonieră din municipiul Piatra Neamț.

Împreună cu membrii echipajului pe care l-a condus, militarul a intrat în locuința cuprinsă de incendiu și a salvat pe locatarul acesteia, în vârstă 57 de ani. La momentul accesului în garsonieră, locatarul era inconștient. După evacuarea de urgență și acordarea măsurilor de prim ajutor medical calificat, de către același echipaj, apoi de echipajul ce încadra ambulanța subunității, pacientul a fost predat conștient către echipajul cu competență superioară venit în sprijin.

În întreaga carieră, subofițerul a manifestat seriozitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și a executat toate sarcinile la cel mai înalt nivel calitativ posibil.

Atunci când este necesar, militarul îndeplinește atribuțiile șefului turei de serviciu. Din această poziție a condus intervenții de amploare, din care menționăm stingerea incendiului produs în dimineața zilei de 24.01.2022, la un gater din satul Poloboc, comuna Rediu.

CELE MAI POPULARE