miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTJoia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce tradiții se respectă în ziua în...

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce tradiții se respectă în ziua în care se vopsesc ouăle roșii

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioși, în care preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor Domnului este o zi cu o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru creștinism.

Numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.

Denia pentru Joia Mare marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

În această zi Iisus a luat masa alături de ucenici și a instituit Sfânta Taina a Împărtășaniei.

Cu această ocazie le-a spălat picioarele celor 12 discipoli și le-a spus că unul dintre ei l-a vândut.

După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, de unde este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat.

Joia Mare mai este și ziua în care se vopsesc ouăle în roşu. Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Conform tradiției, în Joia Mare din Săptămâna Mare gospodinele vopsesc ouăle în roşu.

În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.

De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.

CELE MAI POPULARE