sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăNAȚIONALLeacuri bătrânești pentru răceală și gripă

Leacuri bătrânești pentru răceală și gripă

Atunci când sunteți răciți, mergeți la medic sau la farmacie pentru a găsi tratamentul adecvat. Totuși, trebuie să știți că exista o serie de leacuri bătrânești pentru răceală și gripă la care puteți apela în foarte multe cazuri.

Pe lângă faptul că sunt destul de eficiente, mai ales in cazurile de gripă și răceală ușoară, veți plăti mult mai puțin sau chiar deloc pe ele.

Mierea de albine 

Mierea este eficientă în tratarea durerilor de gât întrucât are proprietăţi antibacteriene. Aceasta poate fluidiza secrețiile și reduce inflamația din gât. Ea poate fi consumată ca atare pentru a calma instant gâtul, în ceaiul preferat sau pur și simplu se pot adăuga 2 linguri de miere într-o ceașcă cu apă fierbinte și se poate bea de câteva ori pe zi. Mai mult, ea te ajută să ai și un somn liniștit.

Cartoful ras

Un alt remediu folosit de bunici este cel cu în care se dau pe răzătoare 1-2 cartofi, se pun pe o bucată de pânză/batic/tricou și se pun în jurul gâtului. Unele rețete recomandă stropirea cartofilor cu oțet sau spirt pentru „a trage răceala din gât”.  Aceștia mai erau folosiți și pentru durerile de cap. Știm, de asemenea, că bunica ne punea în picioare șosete înmuiate în oțet diluat cu apă caldă, ne învelea bine, bine și ne punea la somn, fiind tratamentul ei pentru răceală și febră.

Siropul de ridiche neagră

Siropul de ridiche neagră poate fi consumat și de cei mici, și de cei mari, și este benefic în caz de tuse. Pur si simplu se spală o ridiche, se scobește miezul, astfel încât să aibă loc să se formeze sucul. Se adaugă zahăr în scobitură și se lasă peste noapte pentru a lăsa sucul să se formeze. Se ia câte o linguriță din sucul format și se bea de 3-4 ori pe zi. 

Șodoul cu ou, lapte și miere

Nimic nu este mai bun pentru cei care suferă de dureri în gât și dificultate la înghițire decât acest leac băbesc.  Se freacă un gălbenuș de ou cu miere (sau zahăr), se amestecă cu o cană de lapte cald și se bea imediat. Veți observa instantaneu o ameliorare a disconfortului din gât.

Apă cu sare

Bunicii și mamele noastre aveau mare dreptate când ne spuneau să facem gargară cu apă sărată. Ea ne poate calma inflamația din gât și ne menține gura curată. Marea majoritate a rețetelor de casă recomandă un sfert sau jumătate de lingură de sare la o ceașcă de apă călduță. Se face gargară timp de 1-3 minute, ori de câte ori este nevoie. De asemenea, se poate face gargară și cu bicarbonat.

Supa de pui

Supa de pui este un remediu vechi pentru tratarea răcelilor și alinarea durerilor de gât. Este preparatul ideal mai ales pentru că odată cu durerrea de gât vine și dificultatea la înghițire. Ideal, după supă ar trebui să urmeze un somn lung și odihnitor pentru a permite organismului să lupte cu  virusul.

Ceaiul

Hidratarea este foarte importantă atunci când eşti răcit, și nu numai, iar un ceai cald face minuni pentru gâtul iritat. Combinat cu un pic de miere și lămâie, este de nelipsit în perioadele de gripă și răceală.

Dintre cele mai uzuale ceaiuri folosite pentru tratarea durerilor în gât amintim ceaiul de mușețel, mentă, tei, salvie, cimbrișor sau muguri de brad. Se beau zilnic 2-3 căni fără zahăr (ori cu miere, dacă nu suportați altfel).

Pentru a spori eficacitatea ceaiurilor și pentru a combate și tusea, se recomandă condimentarea ceaiurilor cu un pic de scorțișoară.

Ceapa

Ceaiul de ceapă nu se bea niciodată de plăcere, doar de nevoie. Este extrem de folositor atunci când avem de-a face cu o tuse sâcâitoare. Fiartă singură sau împreună cu 2-3 nuci în coajă, este un leac folosit  din moși-strămoși.

Usturoi

Usturoiul are și el proprietăți antimicrobiene și antiseptice. Dacă nu poate fi consumat ca atare, se poate alege în varianta de supliment alimentar. O altă variantă ar fi de a combina un usturoi zdrobit cu miere.

Ghimbirul

Ceaiul de ghimbir este o altă opțiune pentru tratamentul tusei și a gâtului inflamat. Se iau câteva felii de rădăcină de ghimbir și se pune în apă fiartă. Se lasă la infuzat pentru 10 minute și se servește cald. La fel de bine se poate adăuga puțin piper și câteva frunze de busuioc.

CELE MAI POPULARE