vineri, martie 1, 2024
AcasăLOCALLuminița Vîrlan Ciobanu - Eugen Simion, un Mercuțio modern? (video)

Luminița Vîrlan Ciobanu – Eugen Simion, un Mercuțio modern? (video)

Ilustrul academician Eugen Simion, ne-a părăsit marți, 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani. Pierderea este incomensurabilă: pentru Academia Română, pentru cultura română, pentru națiunea română.

Eugen Simion a avut o carieră de ordinul excepției.

Critic și istoric literar, eseist, profesor universitar, academician, vicepreședinte și apoi președinte al Academiei pentru două mandate s-a impus în spațiul culturii române nu doar prin opere – reper, nu doar prin proiecte de mare anvergură intectuală și morală, dar și printr-o extraordinară civilizație a formulărilor și a tonului.

„Botezul cultural” pe care i l-a oferit Parisul, în cele două etape în care a predat în capitala Franței, i-a echilibrat „gestul” și i-a dat „măsură” limbajului!

Nu a considerat niciodată calități „riscante” hărnicia, puterea de muncă, tactul, prudența.

Luminița Vîrlan:

Pe mine academicianul Eugen Simion m-a înfiat cultural și, într-un fel, mi-a dat destin, consfiintit prin acordarea gradului I didactic și transpunând în „Caiete critice” provizia sa de afecțiune pentru un colegiu, precum „Petru Rareș”. Nu știu ce anume din mine l-a făcut să mă ia sub aripa lui paideică, să mă facă să iubesc limba și literatura română cu rațiunea, adică cu spiritul obiectiv, dar și cu surplus de inimă.

Ultima dată ne-am întâlnit în București, bucuros să mă găsească „zâmbindă”, bucuroasă să-l găsesc la fel de distins, cu simțul onoarei, cu optimismul temperat discret al aceluia care a refuzat constant postura „atotștiutorului”. Într-un elan mărturisitor recunosc că nu am abilitatea adaptativă de a mă despărți de Nemuritori!

CELE MAI POPULARE