marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTLuni, 9 ianuarie, începe școala. Ce decizii au fost luate de Ministerul...

Luni, 9 ianuarie, începe școala. Ce decizii au fost luate de Ministerul Educației, ținând cont de starea de alertă epidemiologică

În conformitate cu Ordinul Ministerului Educației 3505/31 martie 2022 cursurile, în anul calendaristic 2023, se reiau în data de 9 ianuarie cu modulul al treilea, care are o durată diferită pentru fiecare județ, datorită vacanței mobile.

În județul Neamț s-a stabilit vacanța mobilă în săptămâna 20-24 februarie.

Având în vedere Ordinul ministrului Sănătății 15/05 ianuarie 2023 cu privire la instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.

Ministrul educației nu încurajează neparticiparea la cursuri, se recomandă ca accentul să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri în școli și grădinițe.

De asemenea se recomandă purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și de către copii, aerisirea spațiilor școlare, asigurarea materialelor necesare dezinfecției, limitarea accesului persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Florentina Luca-Moise, inspector școlar general:

În cazul în care se justifica suspendarea cursurilor pentru o formațiune de studiu, aceasta se va decide cu aprobarea Direcția de Sănătate Publică Neamț și aviz din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Ce este gripa

Gripa debuteză brusc, cu febră, rareori celui bolnav îi curge nasul sau îi apare răgușeala, în schimb durerea de cap este frecventă, spre deosebire de răceală, unde e rară.

Conform documentului realizat de INSP, „gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii (viroze respiratorii) care au simptome asemanatoare gripei.”

Cum poate fi recunoscută o viroză respiratorie

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).

Citește și:

DSP Neamț: măsuri de protecție împotriva gripei. Recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută

CELE MAI POPULARE