joi, iulie 25, 2024
AcasăIMPORTANTMatematicianul Daniel Tătaru a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Matematicianul Daniel Tătaru a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Adunarea Generală a Academiei Române a ales miercuri, prin vot secret, trei noi membri corespondenți și cinci noi membri de onoare, se arată într-un comunicat emis de cel mai înalt for de știință și cultură din țară.

Membri corespondenți aleși au fost: Gerard Jităreanu – Secția de științe agricole şi silvice, Tudorel Andrei – Secția de științe economice, juridice şi sociologie și Aurel Teodor Codoban – Secția de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie.

Membri de onoare au fost aleși atât din țară, cât și din străinătate.

Din țară a fost ales Mihai Zamfir – Secția de filologie şi literatură, iar din străinătate: Gheorghe Cojocaru (Republica Moldova) – Secția de științe istorice şi arheologie, Alexandru Zaharescu (SUA) – Secția de științe matematice, Daniel Ioan Tătaru (SUA), Secția de științe matematice și Radu J. Bogdan (SUA) – Secția de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie

Daniel Tătaru

Matematicianul Daniel Ioan Tătaru s-a născut pe 6 mai 1967, la Piatra-Neamţ. A absolvit Liceul „Petru Rareş” (1985) şi Facultatea de Matematică din Iaşi (1990), cu o lucrare despre ecuaţiile Hamilton-Jacobi în spaţii Banach, distinsă cu Premiul „Gheorghe Ţiţeica” al Academiei Române de Ştiinţe (1994). Din 1992 este profesor universitar doctor.

S-a remarcat la olimpiadele internaţionale (Premiul I la Praga, 1984, şi Helsinki, 1985). A plecat în S.U.A., acolo unde a predat ştiinţele matematice la mai multe universităţi, parcurgând ierarhia universitară. În prezent, este profesor de matematică la Universitatea Berkeley din California.

Societatea Americană de Matematică i-a acordat „Böcher Memorial Prize” (2002).

Este membru de onoare al Institutului de Matematică al Academiei Române de Ştiinţe (2004).

A fost selectionat ca cercetător al Fundaţiei „Simons” în 2013, iniţial pentru următorii cinci ani, şi apoi pentru încă cinci ani. Anul următor a fost primit în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe din Statele Unite, iar în 2019, în Academia Europeană de Arte şi Ştiinţe.

Este Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamţ, titlu acordat în 2013.

CELE MAI POPULARE