sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăIMPORTANTMiercuri, 18 octombrie, în Stagiunea muzicală, recital de pian Kozma István Levente

Miercuri, 18 octombrie, în Stagiunea muzicală, recital de pian Kozma István Levente

Primul recital care urmează deschiderii noii Stagiuni muzicale realizată, în colaborare, de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, îl are drept protagonist pe muzicianul Kozma István Levente, un apreciat tânăr pianist român care a evoluat cu succes pe multe scene ale țării și ale Europei. 

În program, lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Wofgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Frédéric Chopin, Franz Liszt.

Evenimentul va avea loc miercuri, 18 octombrie 2023, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, începând cu ora 18:00. Intrarea publicului este liberă.

Kozma István Levente 

Kozma István Levente s-a născut în anul 1991, la Târgu Mureș. A început studiul pianului la vârsta de şase ani la Liceul de Artă din orașul natal, sub îndrumarea profesoarelor Ana Poroșnicu și Avéd Silló Éva. În anul 2014, a absolvit studiile universitare de licență la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa conf.univ.dr. Csíky Boldizsár, iar în anul 2016 pe cele de masterat în cadrul aceleiași instituții de învățământ muzical superior.

A obținut mai multe premii, unul dintre cele mai importante fiind locul al III-lea la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” de la Sibiu.

A urmat cursuri de măiestrie cu pianiști celebri precum: Walter Krafft și Georg Sava (Germania), Csíky Boldizsár (România), Martin Hughes (Austria), Bogányi Gergely (Ungaria), Karl-Andreas Kolly (Elveția), Erik Tawastjerna (Finlanda), Robert Levin (S.U.A), Gottlieb Wallisch (Austria), Theodor Paraschivescu și Denis Pascal (Franța), cursuri care l-au ajutat să-și dezvolte personalitatea artistică.

A susținut recitaluri în România, la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu, Sebeș, Râmnicu Vâlcea, Craiova; precum şi la Budapesta (Ungaria), München, Lenggries, Dresden  (Germania) Alba, Verduno, Aymavilles și Tremezzo (Italia).

În perioada 2012-2015, a colaborat cu orchestra condusă de maestrul Walter Krafft, de la  „Münchener Musikseminar” din München, primind titlul de asistent și solist permanent.

În anii 2014 și 2015, a fost solistul orchestrelor simfonice ale Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima”, interpretând Variațiunile Simfonice, de César Franck și Concertul nr. 2 în do minor, de Serghei Rahmaninov.   

Stilul original de interpretare al lui István are ca trăsături dominante extrema preocupare pentru calitatea sunetului, multiplele culori pe care acesta le poate dobândi, atmosfera poetică în care conținutul pieselor se dezvăluie cu splendoare, construcția logică a edificiului muzical revelată cu maximă claritate, care însă nu rămâne niciodată la nivelul strict cerebral, ci este încălzită cu patosul expresiei sale. El își implică întreaga ființă în recrearea muzicii interpretate, evidențiind poezia, dramatismul și tragismul ei. 

În prezent, este doctorand și asistent universitar în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

PROGRAM DETALIAT

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
            Preludiu și fugă în sol# minor din Clavecinul bine temperat – caiet 1

Frédéric Chopin (1810-1849)
            Studiu op. 12 nr. 1 în Do major

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
            Sonata KV283 în Sol major (Allegro, Andante, Presto)

Franz Liszt (1811-1886)
            Studiu transcendental nr. 11 în fa minor

Robert Schumann (1810-1856)
            Fantasiestücke op. 12
                        Des Abends
                 (Pe înserate)
                        Aufschwung                 (Avântul)
                        Warum?                       (De ce?)
                        Grillen                         (Capricii)
                        In der Nacht                (În noapte)
                        Fabel                           (Basm)
                        TraumesWirren          (Vis zbuciumat)
                        Ende vom Lied            (Sfârșitul cântecului)

CELE MAI POPULARE