sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANTMitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Parohia Almaș, Protopopiatul Piatra Neamț

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Parohia Almaș, Protopopiatul Piatra Neamț

Comunitatea Parohiei Almaș s-a bucurat în această duminică de prezența și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan. Credincioșii veniți în număr mare din întreaga zonă s-au rugat dimpreună cu chiriarhul lor la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat cum trebuie să fie postul unui adevărat creștin:

"În momentul în care omul citește din Scripturi, postește, merge la biserică, mintea sa se subțiază, devine mai capabilă să înțeleagă direcția pe care ar trebui să o luăm în viață. Toate acestea și cele asemănătoare sunt importante de-a lungul celor 365 de zile din timpul anului, dar pentru că suntem  oameni și slabi, nu facem asta în fiecare zi, în toate zilele anului. 

Pentru aceasta, Biserica a rânduit câteva perioade, precum postul acesta, pentru că dacă nu putem să facem toate celelalte amintite în timpul anului, cum s-ar cuveni să fie dacă tot suntem creștini, dacă tot suntem botezați, dacă tot considerăm că este bine să avem icoane în casă, să mergem din când în când la biserică? 

Atunci, se cuvine ca în perioada Postului celui Mare să mergem ceva mai mult la biserică, să ne spovedim mai des, să mai renunțăm la unele lucruri care nu sunt absolut necesare și să deschidem mai mult Sfânta Scriptură, pentru ca să ne hrănim din ea mai mult și, așa, viața noastră și a familiilor noastre și a celor din jur să fie ritmată mai mult în timpul postului de ritmul Sfintei Evanghelii și așa să Îl avem pe Dumnezeu mai mult alături de noi în tot ceea ce facem, pentru că singura noastră scăpare este Dumnezeu."
Scurt istoric

Biserica parohială Sfinții Arhangheli este atestată din 1760-1762, din lemn, reparată la anul 1840. Actuala biserică a fost construită din lemn de stejar, în formă de cruce, cu trei turnuri, începând de la anul 1900 (după alte documente, 16 iunie 1920), lucrările încheindu-se în anul 1931.

În data de 11 noiembrie 1934 a fost sfințită, primind hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de către PS Episcop Grigorie Leu Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți.

Sursa: Doxologia.ro

CELE MAI POPULARE