sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăLOCALMobilizare a instituțiilor responsabile, în lupta cu pesta porcină africană

Mobilizare a instituțiilor responsabile, în lupta cu pesta porcină africană

Sub coordonarea prefectului Vasile-Adrian Niță, a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț, la care au participat primarii din județul Neamț, în cadrul căreia s-a aprobat un plan de măsuri specifice contextului epidemiologic actual al evoluţiei pestei porcine africane, precum şi ritmul de transmitere a virusului, conform instrucțiunilor transmise prin Decizia nr. 2/2022 a ANSVSA.

„Am condus această ședință de lucru, la care au participat toți primarii din județ, pentru a dezbate și aproba un plan de măsuri în vederea limitării extinderii în Neamț a cazurilor de pestă porcină africană, evidențiind responsabilități clare, atât pentru instituțiile cu atribuții în domeniu, cât și pentru colaborarea acestora cu UAT-urile, astfel încât să reducem din consecințele actualului context epidemiologic.

Am în vedere sprijinirea atât a agenților economici care desfășoară activități în domeniul creșterii, procesării și comercializării produselor de origine animală, cât și a populației care crește suine pentru consum propriu. Am pus la dispoziția participanților la ședință modele ale documentelor de lucru privind actualizarea Unității Locale de Sprijin, precum și formularele de notificare pe care le vor utiliza autoritățile în relația cu persoanele fizice și juridice, în cazul în care intră sun incidența unor cazuri de animale bolnave.

Am dispus ca în perioada următoare să se intensifice și reactualizeze programele și campaniile de informare și conștientizare privind pesta porcină africană la nivelul exploatațiilor nonprofesionale, exploatațiilor comerciale de suine și a gestionarilor fondurilor de vânătoare, la nivelul comunelor și orașelor, exploatațiilor comerciale de suine și a gestionarilor fondurilor de vânătoare.

Îmi doresc să avem cât mai puține cazuri de pestă porcină africană confirmate în județul nostru și de aceea consider că avem datoria legală și morală de a lua toate măsurile de protecție și reducere a răspândirii virusului“, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.

CELE MAI POPULARE