sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăEXTERNMormântul Maicii Domnului

Mormântul Maicii Domnului

Mormântul este săpat într-o piatră aproape albă, scobită deasupra, în care fusese așezat trupul Maicii Domnului. Se cunoaște foarte bine forma sfântului ei trup, rămasă în piatră.

Mormântul Maicii Domnului se află în partea de nord a Grădinii Ghetsimani, într-o galerie subterană adânc săpată în piatră. Deasupra, Sfânta Elena a zidit o biserică între anii 325-337. În anul 614 biserica a fost distrusă de perși, împreună cu celelalte biserici creștine din Palestina. În secolul al XI-lea, cruciații au înălțat aici o altă biserică semi-îngropată, care se păstrează până astăzi.

Biserica de pe mormântul Maicii Domnului, din piatră boltită, se află în adânc, la capătul celor 48 de trepte, și are forma unei nave lungi de circa 20 de metri și lată de 7 metri. Atât deasupra galeriei de coborâre, cât și în biserica propriu-zisă, atârnă de boltă peste o sută de candele care se aprind la sărbători.

Mormântul este săpat într-o piatră aproape albă, scobită deasupra, în care fusese așezat trupul Maicii Domnului. Se cunoaște foarte bine forma sfântului ei trup, rămasă în piatră. Peste această piatră și în fața ei se află două bucăți de cristal care formează un mic jertfelnic, pe care se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie.

Mormântul Maicii Domnului este închis de jur-împrejur și pe deasupra de o mică încăpere de 2×1,50 m, formată din aceeași stâncă de piatră.

Intrarea se face prin față, pe o ușă foarte joasă, care în timpul slujbei ține locul sfintelor uși; iar ieșirea se face pe o altă ușă mică, scobită în piatră, pe partea de nord. În spatele mormântului Maicii Domnului se află altarul propriu-zis, unde preoții fac proscomidia.

Biserica de pe mormântul Maicii Domnului, biserica Sfântului Mormânt și biserica Nașterii Domnului din Betleem sunt cele mai importante lăcașuri de închinare pentru creștinii ce vin în Țara Sfântă.

De aceea au caracter interconfesional, cu altare de slujbă pentru cele patru Biserici istorice prezente aici: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Armeană și cea Coptă. Altarele centrale, ca și întâietatea la slujbele religioase în aceste trei lăcașuri, aparțin Bisericii Ortodoxe, cea mai veche din Țara Sfântă.

Celelalte confesiuni au altare de slujbă secundare și slujesc în ordinea apariției lor în Palestina: ortodocși, armeni, copți și catolici.

Sursa: (Arhimandritul Ioanichie BălanPelerinaj la Mormântul Domnului, ediția a VI-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 24-28)

Foto: Oana Nechifor/Doxologia

CELE MAI POPULARE