sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăIMPORTANTMuzeul Cucuteni va purta numele profesorului Gheorghe Dumitroaia

Muzeul Cucuteni va purta numele profesorului Gheorghe Dumitroaia

Joi, 10 noiembrie, în ședința Consiliului Județean Neamț s-a votat proiectul inițiat de Complexul Muzeal Național Neamț privind schimbarea denumirii Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra-Neamț în „Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia” Piatra-Neamț.

Proiectul a fost votat de 26 consilieri. 

Această hotărâre va fi pusă în aplicare conform procedurilor legale, în cel mai scurt.

Dr. Ciprian Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț:

"Prin înființarea muzeului Cucuteni a fost îndeplinit dezideratul mai multor generații de arheologi. Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, deținător al unui patrimoniu cucutenian de excepție, a contribuit de-a lungul a peste șapte decenii la cercetarea și valorificarea acestuia prin numeroasele manifestări cultural științifice interne și internaționale precum și prin publicații realizate integral sau în colaborare, astfel încât în prezent cultura Cucuteni este civilizația preistorică europeană cea mai intens studiată.
Totodată, Muzeul de Istorie și Arheologie a creat și un cadru organizatoric oficial, unic în țară, destinat exclusiv cercetării și valorificării patrimoniului cultural cucutenian - Centrul Internațional de Cercetare al Culturii Cucuteni, al cărui sediu se află chiar în incinta Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, clădire monument istoric, ridicată după planurile arhitectului Roger Bolomey în perioada 1928-1930.
Toate aceste lăudabile inițiative și realizări i-au aparținut regretatului arheolog Gheorghe Dumitroaia, personalitate științifică remarcabilă."

Dr. Gheorghe Dumitroaia

Dr. Gheorghe Dumitroaia s-a născut pe 23 aprilie 1949 la Drăgușeni (județul Suceava), unde de altfel a și urmat studiile gimnaziale și liceale, cele superioare fiind parcurse în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ulterior, în perioada 1976-1980, a activat ca muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, iar din 1980 în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, unde a ocupat mai întâi funcția de muzeograf-arheolog, iar începând cu anul 2000 pe cea de cercetător științific.

Ca muzeograf și arheolog, în perioada 1981-1985, a urmat cursurile de formare profesională specifice organizate de către Ministerul Culturii.

Calitățile umane deosebite, competențele profesionale și abilitățile organizatorice remarcabile l-au impus ca șef de secție (1990-1991), director adjunct (1992), iar din 1993 ca director-manager al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Dr. Gheorghe Dumitroaia

În 1999 a obținut titlul științific de doctor în istorie, la Institutul Român de Tracologie din București, sub îndrumarea reputatului prof. dr. Petre I. Roman, rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul acestui demers fiind valorificate publicistic în anul următor prin intermediul volumului intitulat Comunități preistorice din nord-estul României. De la cultura Cucuteni până în bronzul mijlociu. La rândul său, Dr. Gheorghe Dumitroaia a făcut parte în ultimii ani din mai multe comisii doctorale, participând astfel activ la formarea profesională a unor specialiști de seamă în arheologia preistorică din România și Republica Moldova.

Meritele sale deosebite în cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural național au fost de altfel recunoscute în mod oficial de către Ministerul Culturii și Cultelor prin atestatele conferite, de arheolog-expert în cadrul Registrului Arheologilor și expert în bunuri arheologice și istorico-documentare.

De asemenea, ca urmare a competenței sale profesionale incontestabile în domeniu, reputatul specialist a fost membru al celor mai importante comisii de specialitate care coordonează activitatea de cercetare arheologică și valorificare muzeistică a patrimoniului cultural din România, respectiv Comisia Națională de Arheologie (1995-1999 și din 2003), Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (2004-2007) și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (2009-2013).

CELE MAI POPULARE