luni, septembrie 16, 2024
AcasăIMPORTANTNașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică

  • Arhanghelul Gavriil a binevestit lui Ioachim și Anei zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicând către maica cea neroditoare: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”.

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc și se sărbătorește pe data de 8 septembrie atât de către biserica ortodoxă cât și de cea catolică.

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

Pentru ce este atât de mult cinstită Maica Domnului, mai presus nu numai decât toți oamenii sfinți, dar chiar și decât îngerii și arhanghelii?

Sfântul Teofan Zăvorâtul scria în “Sfaturi înțelepte”:

Pentru că nici îngerii cu arhanghelii, nici heruvimii și nici serafimii nu au luat parte în chip atât de apropiat și esențial la orânduirea mântuirii noastre așa cum a făcut ea. A trebuit ca Fiul lui Dumnezeu și Dumnezeu să-Și însușească în Persoana Sa firea omenească; fară acest lucru nu putea fi orânduită mântuirea noastră… Firea aceasta a fost luată din Pururea Fecioara prin aflarea Sfântului Duh și umbrirea puterii Celui Preaînalt. Îngerii și arhanghelii au slujit dinafară la întrupare, fără să intre înlăuntrul esenței lucrării întrupării de vreme ce Maica Domnului chiar în esența ei a intrat. Pentru aceasta este cinstită mai presus decât toate făpturile… în virtutea aceleiași participări esențiale la întrupare, și ocrotirea Ei față de noi este mai puternică decât a tuturor”.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În cultura populară se spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

Oamenii sunt convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.

Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite. Credincioşii merg de dimineaţa la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

CELE MAI POPULARE