marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTNoua carte electronică de identitate va fi eliberată gratuit până la sfârșitul...

Noua carte electronică de identitate va fi eliberată gratuit până la sfârșitul anului 2023

Ministerul de Interne va începe emiterea noilor carți de identitate până la sfârșitul anului 2023.

Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar. Pe document nu mai apar locul nașterii și adresa de domiciliu. Acestea vor fi stocate pe cipul cărții electronice de identitate.

Printre elementele de noutate este și implementarea procedurilor automate de preluare a informațiilor din Sistemul Informatic Integrat de Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.E.A.S.C.) sau din sistemul informatic administrat de ANCPI (ex. actul de proprietate).

De asemenea, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.

Totodată, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.

Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul investiției este atingerea numărului de 8.500.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. În acest moment, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj este de 67 de lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

CELE MAI POPULARE