În noaptea de sâmbătă (29 octombrie) spre duminică (30 octombrie) se trece la ora de iarnă, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii devine ora 3:00.
Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn iar duminică va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.
Ora de iarnă și ora de vară
Sistemul orei de iarnă și de vară o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.
La ora de iarnă ceasul se dă înapoi cu o oră (ora 4:00 devine ora 3:00), în timp ce la ora de vară operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). Astfel câștigăm, teoretic, o oră de somn.
Prima dată, ora de vară a fost adoptată de către Germania și Austro-Ungaria, pe 30 aprilie 1916, cu scopul de a reduce consumul de cărbune.
Când a schimbat prima dată România ora
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, însă nu pentru mult timp. Ora de vară a fost reintrodusă în 1932.
Pe lângă România, alte 70 de de state funcționează după același mecanism, însă nu toate națiunile au aceeași perioadă pentru schimbarea orei.