sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăIMPORTANTPesta porcină africană din Iași are repercusiuni in Neamț

Pesta porcină africană din Iași are repercusiuni in Neamț

Mistrețul cu pestă porcină, identificat într-un fond de vânătoare din Brăiești, Iași, a determinat autoritățile nemțene să pregătească un plan de măsuri astfel încât boala să nu se răspândească și mai mult în județul nostru.

Conform legislației în vigoare, după identificarea unui astfel de caz se stabilește zona afectată de boală și zona din care fac parte zona infectată și zona tampon.

În cazul de față, zona infectată, cu o rază de 8 km, cuprinde în județul Neamț localitățile Nistria, Slobozia, Boghicea și Căușeni, din comuna Boghicea, și zona tampon – cu o raza de 5 km, în care sunt cuprinse localitățile: Bîra – comuna Bîra; Doljești – comuna Doljești; Poienile Oancei și Ghidion – comuna Stănița.

Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț

„În conformitate cu prevederile Deciziei 1995/2018/CE de aprobare a planului de eradicare a pestei porcine africane la porcii sălbatici din diferite zone din Romania, a prevederilor Ordinului Ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor nr. 1571/07.06.2022, pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună cu interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, gestionarii fondurilor cinegetice cu teritorii cuprinse în zona afectată de boală vor desfășura activități de vânătoare pentru recoltarea întregului efectiv de mistreți într-un termen de 30 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate, adică până la data de 16.12.2022.
Acțiunile de vânătoare se vor desfășura prin orice metodă de vânătoare prevăzută de legislație, inclusiv la goană, cu obligativitatea respectării condițiilor de biosecuritate; partidele de vânătoare vor fi notificate în scris la DSVSA Neamț cu minim 24 de ore înainte. Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au obligația să desfășoare activități de vânătoare cu vânători autorizați, instruiți și cărora li s-au prezentat sub semnătură măsurile de biosecuritate ce trebuie aplicate în timpul partidelor de vânătoare și după finalizarea lor“

Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au obligația să asigure la fiecare partidă de vânătoare saci de polipropilenă, folii și substanțe dezinfectante active asupra virusului pestei porcine africane, pentru fi puse la dispoziția vânătorilor în vederea ambalării și transportului carcaselor și a tuturor părților rezultate din carcasa ce nu sunt destinate consumului uman, respectiv pentru dezinfecția mâinilor, instrumentarului folosit la recoltarea probelor, a încălțămintei celor care participă la partida de vânătoare.

Toți mistreții vânați vor fi supuși testării serologice și virusologice, personalul desemnat de gestionarul fondurilor de vânătoare având obligația să recolteze probe ce sunt reprezentate de sânge, tonsile, limfoganglioni, splină în totalitate, rinichi și plămân, imediat după terminarea vânătorii, dar nu mai târziu de maxim 4 ore de la finalizarea ei.

Nu se înstrăinează sub nici o formă carcase de mistreț sau părți din acestea înainte de obținerea rezultatelor testelor de laborator.

„În vederea stabilirii amplasamentelor pentru gropile de incinerare/îngropare în zona afectată de pesta porcină africană, gropi ce vor fi utilizate pentru neutralizarea cadavrelor de mistreți găsite în interiorul fondului de vânătoare, se va lua legătura cu medicii veterinari și se va acționa sub control oficial sanitar veterinar asigurat de DSVSA Neamț.
Nimeni nu trebuie să își asume vreun risc, fie că vorbim de cetățenii, specialiști DSVSA sau gestionari ai fondurilor de vânătoare“,
a mai spus prefectul Vasile-Adrian Niță.

CELE MAI POPULARE