marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTPogorârea Sfântului Duh - Cincizecimea sau Rusaliile

Pogorârea Sfântului Duh – Cincizecimea sau Rusaliile

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor și Duminica mare, este sărbătoarea anuala a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc și cu care se încheie descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu.

Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile dupa Paști, când a avut loc evenimentul sărbătorit și când evreii își serbau și ei praznicul . E totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, căci în aceeași zi, în urma cuvântarii Sfântului Apostol Petru s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim

Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.

Tradiții de Rusalii

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de “Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori.

În Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă.

Întâlnim și o serie de superstiții:

  • În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi
  • De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele
  • Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua
  • De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac
  • În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”

CELE MAI POPULARE