joi, aprilie 18, 2024
AcasăIMPORTANTPolițiștii rutieri ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar...

Polițiștii rutieri ar putea fi obligați să reducă viteza indicată de radar cu până la 10%

În cazul depășirii vitezei legale constate prin radar, polițistul va trebuie să aplice în favoarea șoferului contravenient două marje de eroare, de 10 km/h, până la viteze de 100 km/h inclusiv, respectiv o marjă de 10%, la viteze de peste 100 km/h, conform unui amendament adus legislației și analizat de Profit.ro.

Autorii inițiativei arată că, în prezent, legislația privind măsurarea vitezei cu cinemometrul nu conferă claritatea și precizia necesare elaborării și aplicării normelor juridice.

”Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită. Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”

Prin urmare, amendamentul stabilește prin lege cele două marje de eroare, pentru a nu lăsa loc interpretărilor date fie prin legislația secundară, fie de către instanța de judecată.

Modificarea propusă

În cazul constatării contravențiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

a) până la 100 km/h inclusiv – 10 km/h;

b) peste 100 km/h – 10% din viteza măsurată.

Pentru a intra în vigoare, modificarea trebuie adoptată de Parlmanet și promulgată de șeful statului.

Pentru radare rutiere fixe de nouă generație, al căror unghi de măsurare este fix și precis la 1%, marja de eroare este de plus sau minus 3 km/h pentru viteze sub 100 km/h și plus sau minus 3% din viteză, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

În Bulgaria, Germania, Olanda, Cehia, Ungaria, Lichtenstein, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Finlanda și Suedia, toleranțele admise sunt: – până la 100 km/h – 3 km/h pentru toate tipurile de radare – peste 100 km/h – 3% pentru toate tipurile de radare. În Estonia, marja este de 4 km/h pentru toate tipurile de radare și pentru toate vitezele.

CELE MAI POPULARE